Crida per recollir fotos antigues de Taradell per la col·lecció fotogràfica L'Abans

Dimarts, 21/01/2020

L'Arxiu Fotogràfic de Taradell juntament amb la regidoria de Cultura i Patrimoni fan una crida per recollir fotografies antigues del poble amb l'objectiu de publicar L'Abans Taradell, un llibre de fotografies de Taradell entre el 1881 o abans) i el 1979. La idea original de l'Abans és d'Efadós una editorial catalana amb molta experiència en recuperar i promoure la cultura catalana.

Tot i que l'Arxiu Fotogràfic ja disposa d'un fons extens, amb més de 50.000 fotografies (entre les cedides pel fons Molsosa, el fons Papell, el fons Curtichs i d'altres de particulars), els autors busquen noves imatges o fotografies que puguin ser inèdites o amb més bon estat per tal d'aconseguir el màxim material possible per il·lustrar la vida quotidiana, associativa, esportiva, industrial, urbanística, educativa i festiva del municipi. Així, si algú té fotos antigues que puguin ser d'interès les pot fer arribar a l'Arxiu Fotogràfic de Taradell, ubicat a la Biblioteca. A partir d'aquí, un equip tècnic professional les digitalitzarà i es retornaran als seus propietaris al cap d'uns dies.

La idea dels impulsors del projecte és editar un llibre amb mil imatges històriques de Taradell, que es distribuirà per fascicles un cop al mes. Encara no hi ha data de publicació, però esperen que la primera entrega sigui abans de l'estiu. Aquesta cerca de fotos també permetrà ampliar el fons de l'Arxiu Fotogràfic.

Crida l\'ABANS

L'Abans és una col·lecció que compta amb més de 100 volums editats. Recull la memòria i la fotografia històrica dels pobles de Catalunya i de les Balears entre el final del segle XIX i el segon terç del segle XX. Cada un dels volums, dedicat a un municipi, té 824 pàgines amb un miler de fotografies i enquadernació de luxe. En relació amb els continguts, el recull gràfic s'estructura amb set blocs temàtics que presenten la vida quotidiana de la població des d'un vessant antropològic: els paisatges i els edificis de relleu, les festes, les entitats, les escoles, el treball i els esdeveniments històrics més importants de la població són alguns exemples dels temes que es tracten amb una presentació històrica inicial i els peus de fotografia que els il·lustren.