Jocs a la Fundació Vilademany

 
El projecte s'ha fet amb la col·laboració de la Fundació Vilademany i es va iniciar el gener del 2010 quan amb un grup reduït d'avis es va començar a parlar dels jocs d'abans, el Grup de recerca local va anar a la residència a entrevistar-los . Es va organitzar  una jornada de jocs tradicionals lligada a la Festa de Sant Antoni Abat on un grup de nens i nens van acudir a la residència a jugar als jocs que els avis ens havien explicat, aquests jocs van ser: els esclopets d'en Pau, el bèlit i el pare Carbasser. D'aquestes entrevistes en va sortir ja el primer muntatge audiovisual del tema dels jocs i ens varem adonar que era un tema important que calia continuar treballant i així ho vam fer.
 
Els esclops d\'en Pau
 
La segona part d'aquest projecte el va iniciar la tècnica de la Fundació Vilademany, que també forma part del Grup de recerca local, fent un treball previ de reminiscència amb els residents i van recordar a quins jocs jugaven quan eren petits.
Un cop tenien els jocs una mica frescos un parell de membres del Grup de Recerca vam anar a la residència per a filmar els avis explicant els jocs. Les sessions les fèiem a la biblioteca de la residència, en total vam anar-hi unes quatre vegades i van participar en el projecte uns 15 avis que ens van explicar diversos jocs antics, alguns de tradicionals com: saltar a corda, la xarranca, les bales, etc. D'altres eren inventats per ells mateixos: curses de carretons, els sables, arcs i fletxes, ...
També ens van explicar on solien anar a jugar: la Plaça, el camp de futbol de la rectoria, davant de Falange, etc.
 
Col·laboració amb el Casal d'estiu
 
Per complementar les entrevistes ens vam posar en contacte amb el Casal d'estiu de l'escola Sant Genís i Santa Agnès i els vam proposar de que vinguessin un matí a la residència a jugar als jocs que els avis i avies ens havien explicat, l'experiència va ser tan positiva per les dues parts que es va  proposar a les tres escoles del municipi de treballar els jocs tradicionals i acudir un dia a la residència a jugar amb els avis, d'aquesta manera entre tots col·laborarem en la recuperació dels jocs tradicionals i en la recuperació de la memòria oral del nostre poble.
De tot el material que es va filmar (entrevistes i jocs) se'n va fer un audiovisual que es va presentar en l'acte que el Grup de Recerca va fer a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font el dissabte 22 de gener de 2011.
 

Col.laboració amb l'Escola Sant Genís

El mes de maig de 2011 es va portar a terme aquest taller de jocs tradicionals  organitzat pel Grup de Recerca i la Fundació Vilademany amb la col·laboració de l'escola Sant Genís i Santa Agnès.

El taller neix d'una primera col·laboració del casal d'estiu d'aquesta escola on se'ls demana que vinguin un matí a jugar a jocs tradicionals amb els avis de la fundació. A partir d'aquesta experiència positiva es fa una proposta als alumnes de 3r de primària de les escoles del municipi que treballin els jocs tradicionals a l'escola i que vinguin a compartir un matí de jocs amb els avis.

Aquest any 2011 va ser el torn de l'escola Sant Genís i Santa Agnès, amb una valoració molt positiva del taller. Hi va haver una perfecte interacció entre avis i nens.

El taller es va portar a terme els dijous del mes d'octubre de 2011 de 2/4 de 4 a 2/4 de 6 de la tarda

 
 
 
twitter