Presentació

El primer Festival de novel·la negra catalana de la comarca d'Osona, el Taradell Negre, vol ser un punt de trobada entre els autors de gènere negre i els afeccionats que segueixen els seus treballs. Es realitzarà a Can Costa Centre Cultural el divendres 8 i el dissabte 9 d'abril.

A la roda de premsa de presentació del Festival, que es va fer el 16 de març, la regidora de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Taradell, Míriam Martínez; la directora de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, Eva Leucó, i la comissària del Festival, Núria Martínez van detallar totes les novetats d'un festival que comptarà "amb una àmplia representació dels professionals del gènere i que serà una oportunitat per poder escoltar de primera mà a les principals figures de la novel·la negra catalana”.

Taradell Negre “neix en un moment ideal degut a la popularitat d'aquest gènere” va assenyalar la regidora de Cultura destacant també “la importància de la cultura i d'un festival que ha de servir per trobar-nos, per parlar i perquè la gent pugui tornar a estar en contacte amb la literatura i conèixer nous autors”. Martínez també va explicar que "amb el Taradell Negre es posa a Taradell dins del circuit d'aquest gènere" i ha agraït a la Biblioteca la organització del Festival perquè "iniciatives com aquesta acosten a la població en els paràmetres Culturals".

En aquesta línia, Leucó va comentat que “ens vam adonar que era un gènere que cada vegada es llegia més i a partir d'aquí vam pensar que podríem realitzar diferents activitats al voltant seu”. D'aquí va néixer el Club de Lectura Negra que es fa cada mes a la Biblioteca i també aquest festival que vol donar visibilitat als autors catalans d'aquest gènere perquè moltes vegades queden més al marge”

El programa compta amb la participació d'una trentena d'autors entre els que figuren Andreu Martín, Tura Soler,  Sebastià Bennassar, Cesc Cornet, Xavier Gual, Arturo Padilla, Jordi Santasusagna, , Marc Moreno, Martí Gironell, Jordi Campoy, Margarida Aritzeta o Anna M. Vilallonga. Tots ells participaran en una de les 8 taules rodones que es portaran a terme durant el Festival. Aquestes tractaran sobre Els joves també negregen, Parlem de premis, Policies i amigues tafaneres, Quan la realitat supera la ficció, Xerrada sobre antologies negres, Històries més fosques que el carbó, Terra de bandolers i Més enllà de les nostres fronteres.

El Taradell Negre també tindrà representació d'autors locals. I és que l'Antoni Pladevall i Arumí i l'Aniol Florensa moderaran dues de les taules. Concretament, Arumí serà l'encarregat de moderar Terra de bandolers i Florensa Parlem de premis

La comissària del Festival va explicar que "hem intentat que hi hagués novel·la negra per a tots els gustos" i va assenyalar que es comptarà amb "autors reconeguts que han estat premiats". També es farà un dinar a l'Hotel Rosa Bistrot que "servirà per confraternitzar amb els autors". Martínez ha posat èmfasi en que el Taradell Negre “vol donar veu a tot tipus d'autor, en català, perquè a vegades sembla que ens fa por dir que a Catalunya hi ha bona novel·la negra”.

El Taradell Negre està organitzat per la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell amb el suport de l'Ajuntament de Taradell i la Diputació de Barcelona.