Xerrada sobre l'òpera catalana amb Jaume Radigales

Dilluns, 04/11/2024

La darrera sessió del cicle Música a fons d'aquest 2024 a la Biblioteca anirà a càrrec de Jaume Radigales i Babí, professor universitari, investigador, crític musical català i autor, entre d'altres, del llibre L'Òpera catalana: síntesi històrica. Serà el dijous 21 de novembre a partir de les 7 de la tarda. 

Precisament la xerrada que farà Radigales porta per nom L'Òpera catalana: síntesi històrica.

l opera catalana sintesi historica jaume radigales



L'òpera catalana és un fet arrelat a la nostra història des que l'espectacle operístic va arrelar entre nosaltres el 1708. Des d'aleshores, compositors nostrats i compositors europeus han realitzat diverses creacions operístiques basades en el sistema de producció dels dos grans teatres d'òpera de Catalunya: el Principal de Barcelona i el Gran Teatre del Liceu.





Jaume Radigales i Babí és doctor en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona. Professor titular de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, on ha estat professor de Cinema d'Avantguarda i de Música i Audiovisual i on actualment imparteix les assignatures d'Estètica, Narrativa de Gèneres Audiovisuals i Seminari I (Argumentació) i II (Narració), a més de coordinar el Programa de Doctorat. També imparteix docència al Màster La Música com a art interdisciplinar del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, on és professor de Dramatúrgia musical i d'Història de l'Òpera. Com a investigador, ha liderat diversos projectes competitius R+D sobre la relació entre la música i la imatge.

939ce493 259a 41e2 ad8b bab5ccb12ef0 facebook aspect ratio default 0

Ha estat crític musical de La Vanguardia (2004-2018), la revista Ritmo (1995-2019) i, des del 2019, ho és del diari Ara. Realitza i presenta a Catalunya Música des de l'any 2002 el programa operístic Una tarda a l'òpera, i també ha estat el conductor de les transmissions operístiques que es representen al Gran Teatre del Liceu, així com de les temporades que organitzen els Amics de l'Òpera de Sabadell. Va ser el creador del Dietari operístic (2006-2019), un blog de crítica operística. Té més de quinze llibres divulgatius, acadèmics i d'assaig, i nombrosos articles de temes diversos per a revistes divulgatives, acadèmiques i publicacions especialitzades. Des del 2016, és corresponsable de continguts dels programes de mà del Gran Teatre del Liceu