Xerrada sobre La Marató de TV3

La 25a edició de La Marató de TV3 es farà el 18 de desembre i es dedicarà a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. 
Dimarts, 25/10/2016

El 15 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell acollirà una de les xerrades que es faran a diversos indrets de Catalunya amb l'objectiu de donar a conèixer el tema que es tractarà a La Marató i despertar l'esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies. En aquesta ocasió la conferència anirà a càrrec de Joan Ignasi Sugrañes Camprubí.

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes.  Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat -motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus. Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindran una de cada sis persones.

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul•lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

Joan I. Sugrañes Camprubí serà l'encarregat de realitzar la conferència. està a la recta final del grau de Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Concretament està realitzant les pràctiques de la carrera a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, on ha descobert, els darrers quatre anys, una gran passió pel camp de la Cirurgia Vascular. Durant aquests sis anys de formació ha adquirit no tan sols coneixements teòrics (necessaris per ser un bon metge), sinó també valors humans i tracte personal (necessari en el dia a dia d'un professional sanitari així com de qualsevol persona). Ens explica que "serà un plaer realitzar aquesta conferència i animo a tothom a venir i participar-hi. Intentaré transmetre aquest coneixements i valors que he après de la manera més propera possible. Moltes gràcies per aquesta oportunitat. Ens veiem proximament".