Xerrada: 'El bon pa' amb Joaquim Sañé i Jacint Torrents

L'activitat està organitzada en el marc de les Jornades de Patrimoni de Taradell 2021, que aquest any estan dedicades al blat. 

Divendres, 23/07/2021

Aquest divendres 23 de juliol, la Biblioteca de Taradell amb la col·laboració del Gremi de Flaquers de la província de Barcelona, d'Edicions Morera i dels Tonis de Taradell organitzen la xerrada El bon pa a càrrec de Joaquim Sañé i Jacint Torrents, grans coneixedors de la història del pa i els seus oficis i autors del llibre Pa de flequer.

Durant la xerrada debatran la idea de la cultura d'un aliment bàsic i respondran preguntes com quin és el fonament del pa? Pa artesà o pa de benzinera? L'elaboració del pa havia estat patrimoni de les dones? Quines eren les virtuts protectores del pa? Quin serà el futur?  Sañé i Torrents respondran algunes d'aquestes preguntes i alhora parlaran de curiositats i tradicions relacionades amb el pa, els seus oficis i la seva elaboració.

La xerrada es farà a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell a partir de 2/4 de 8 del vespre. L'entrada és lliure però cal inscripció prèvia. Ho podeu fer en format presencial venint a la Biblioteca, trucant al 93 880 10 56 o enviant un correu electrònic a b.taradell@diba.cat.Tot seguit, als jardins del Centre Cultural Costa i Font es farà la presentació del Pa de les eres, un nou pa que han elaborat els forners de Taradell.

Flyer Xerrada \'El bon pa\'

 

Els ponents i autors

Jacint Torrents i Buixó (Folgueroles, 1955). És fill d'una família de pagesos i forners. És professor de didàctica de les ciències socials a l'Escola de Mestres d'Osona (1983-2019) i professor del Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Facultat de Traducció, Educació i Ciències Humanes de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (1997- 2019). És doctor en antropologia cultural per la Universitat de Barcelona amb la tesi Eines i feines de pagès. Evolució de la tecnologia agrícola a la Plana de Vic durant el segle XX, una part de la qual, Femer fa graner, ha estat publicada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2009). Ha dirigit diverses recerques etnogràfiques sobre la forma de vida i el patrimoni cultural de les comunitats de pagesos i ramaders de la Plana de Vic. L'any 2004 va impulsar, juntament amb altres professors de la UVic, la creació de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat (XPREB), que té com a finalitats les d'estudiar, preservar i posar en valor els patrimonis materials i immaterials de les cultures rurals.

Cinto Torrents i Joaquim Sañé

Joaquim Sañé i Vilaregut (Tona, 1946) Ha estat durant més de quaranta anys fent de forner a la Fleca Sañé de Tona. L'interès per posar en valor la consideració del pa com a gran aliment, així com els costums tradicionals de la seva elaboració i del conreu blat, l'han dut a estudiar durant més de trenta anys l'evolució de la producció del pa al llarg de la prehistòria, la història antiga d'Egipte, de Grècia, de Roma i de l'edat mitjana A partir de l'any 1983, va començar la recerca i recuperació d'eines antigues de fer el pa, que avui estan reunides en una col·lecció d'unes 300 peces, catalogades i conservades al Museu del Pa de Tona. Aquest museu també conserva una col·lecció de gran varietat de pans, originals o reproduccions, provinents tant d'Europa com d'altres indrets del món. Ha participat en xerrades, exposicions i activitats de divulgació sobre el món del pa. Al Centre d'Interpretació del Camp de les Lloses (jaciment romà a Tona) ha estudiant receptes antigues i ha fet tallers de reproducció de pans de cultures antigues. Forma part, com a vocal, de la Junta de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat.

 

Portada llibre \'Pa de flequer\' Pa de flequer. La cultura d'un aliment bàsic (Col·lecció l'Ermità núm. 9) és un llibre que ens parla de tradicions i costums al voltant d'un dels aliments més importants de la nostra dieta: el pa. Convertit en element sagrat, durant segles va ser venerat a través de cerimònies i rituals, generant un imaginari simbòlic que ha perviscut fins no fa gaires anys. Bona part d'aquestes tradicions van ser recollides pel gran folklorista Joan Amades (1890-1959), uns textos que Pa de flequer ha recuperat pel seu gran valor cultural.

En una edició a cura de l'antropòleg i professor Jacint Torrents i el forner Joaquim Sañé, grans coneixedors de la història del pa i dels seus oficis, Pa de flequer també ens parla de les feines del conreu del blat, de molins i farines, dels oficis de flequer i forner, i de festes i tradicions lligades a aquest senzill però essencial aliment, tan valorat en l'actualitat.

Pa de flequer s'estructura en quatre apartats principals, complementats per glossaris específics i una selecció bibliogràfica: La divinitat, el culte, els oficis del pa i les tradicions.