Vols conèixer la història del segle XX a través dels còmics d'en Tintín?

25/03/2018
25 de març de 2018
Les aventures d'en Tintín són un impressionant testimoni dels esdeveniments el segle XX des de l'òptica dels europeus occidentals que els van viure. 

Avui dia, la lectura de Tintín equival a endinsar-se en una hemeroteca i descobrir no solament els fets sinó la idiosincràsia dels homes i les dones que van fer història. I això és el què farem a partir d'una nova activitat que s'organitza des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. El proper 5 d'abril a 2/4 de 8 del vespre, l'expert tintinàire David Baker, oferirà una interessant xerrada sobre el testimoni dels esdeveniments del segle XX a través de vuit dels còmics de Les aventures de Tintín perquè llegir Tintín és com ficar-se en una mena de màquina del temps. Moltes generacions han seguit les aventures del jove reporter belga acompanyat d'en Milú, del professor Tornassol, dels detectius Dupond i Dupont i del capità Haddock.  Aquests són els vuit còmics escrits per Hergé (Georges Remi) que comentarem i que ja podeu trobar a la Biblioteca. També estan disponibles en anglès. L'activitat és gratuïta i està pensada per a Tintinaires de totes les edats.

 

Tintín al país dels soviets

Tintín al país dels sòviets

Aquesta és la primera aventura del jove heroi, ja acompanyat des del principi pel seu gosset Milú. Publicada l'any 1930, en Tintín és enviat a Rússia com a reporter de la revista Petit Vingtième. L'acció és contínua en tota l'obra, ja que Tintín és perseguit per les forces comunistes, però al final aconsegueix tornar a Bèlgica i denunciar el règim soviètic. L'obra és en blanc i negre i té una estètica diferent als còmics posteriors, on els dibuixos seran més perfeccionistes. Hergé es va deixar influenciar pel pensament anti-comunista de l'època i ho va reflectir en l'obra amb una dura crítica al comunisme amb el qual mostrava que Tintín és més aviat de "dretes".

 

El lotus blau

 

El lotus blau

L'aventura comença a l'Índia, ja que és continuació de Els cigars del faró, i Tintín es torna a enfrontar a la banda de traficants d'opi, però queda atrapat enmig del conflicte entre Japó i Xina. Finalment aconsegueix atrapar la banda amb l'ajut d'un jove noi xinès, en Xang. Va ser gràcies a un amic xinès anomenat Xang (el personatge del còmic és en honor seu) que Hergé es va interessar per la situació a la Xina i criticà la política japonesa a l'Extrem Orient. La història està molt ben elaborada i hi ha una gran dosis de realisme i marca l'inici del període de documentació, en el qual Hergé es documentarà a fons abans d'iniciar noves avenutres.

 

L'orella escapçada

 

L'orella escapçada

En aquesta història Hergé torna a l'aventura en estat pur. El robatori d'un fetitxe arumbaya porta a en Tintín cap a Sudamèrica, a la república de San Teodoro. Allí es veu inmers en una guerra amb els veïns de Nuevo Rico, i es converteix en l'ajudant del general Alcàzar, personatge que tornarà a aparèixer en altres aventures. Tintín s'endinsa a la selva fins trobar els arumbayes, torna a Europa i retorna el fetitxe al museu. En l'aventura podem observar la denúncia de la guerra del Gran Chaco que afectava a Bolívia i Paraguai per la posessió d'uns jaciments petrolífers. 

 

El ceptre d'Ottokar

 

El cepre d'Ottokar

Tintín viatja aquest cop cap a un país imaginari: Sildàvia. Allà roben un ceptre que és necessari per a que el dia de San Vladimir el rei sildau pugui continuar regnant. Tintín s'assabenta que és el país enemic de Bordúria qui l'ha robat per a poder envair-los i el recupera, convertint-se en un heroi nacional. La història del conflicte Sildàvia-Bordúria guarda certa similitud amb conflictes de l'època a Europa.   

 

Tintín al país de l'or negre

 

Tintín al país de l'or negre

L'argument principal d'aquesta aventura és la lluita entre les grans companyies petrolíferes. Tot comença quan la benzina adulterada envaeix el mercat. En Tintín se'n va a l'Orient Mitjà per investigar-ho i allí es troba amb un enfrontament entre dos emirs financiats per dues companyies petrolíferes diferents. Tintín es retroba amb el malvat Müller i descobreix el producte que adultera la benzina. Aquesta història va tenir diferents versions en les quals es va canviar l'argument.

 

L'afer Tornassol

 

L'afer Tornassol

El professor Tornassol ha creat un destructor aparell d'ultrasons, i és raptat primer pels borduris i després pels sildaus. El capità i en Tintín, amb l'ajuda de la Castafiore, van a rescatar-lo i aconsegueixen uns papers d'un general per a poder alliberar-lo. Finalment aconsegueixen fugir i Tornassol decideix destruir els plans. La història, que transcorre la major part a Suïssa, és un clar signe de la guerra freda i la cursa armamentísca entre el bloc capitalista i el comunista, encarnats per dos països ficticis com Sildàvia i Bordúria.

 

Stoc de coc

 

Estoc de coc

El tràfic d'armes i el d'esclaus són els arguments d'aquesta complicada aventura. En Tintín es retroba amb una sèrie de personatges d'altres còmics i decideix anar en ajuda de l'emir Ben Kalish. Però els nostres amics han de fugir i cauen al mar, on són recollits per un altre vell conegut: Rastapopoulus. Allí descobreixen que trafica amb esclaus però finalment el malvat aconsegueix fugir. 

 

Tintín i els 'Pícaros'

 

Tintín i els Pícaros

A la república de San Teodoro, el general Tapioca acusa al capità Haddock d'un complot per enderrocar-lo. El capità i en Tornassol són convidats a discutir amb el general, però cauen en una trampa. Posteriorment aconsegueixen fugir amb l'ajuda d'en Tintín i del general Alcàzar. El general i les seves tropes, després de superar alguns problemes amb l'alcoholisme, aconseguiran la revolució i enderrocar el general Tapioca. 

twitter