Una exposició recorda els 40 anys del gran incendi de Taradell

Es pot veure al vestíbul de la Biblioteca fins a finals de mes. 

Dilluns, 31/07/2023

El 31 de juliol farà 40 anys del gran incendi de Taradell. Aquell 31 de juliol de 1983 està gravat a la memòria dels molts taradellencs. Un diumenge on es va cremar gran part del bosc de Taradell i d'altres poblacions veïnes.

L'Arxiu  Fotogràfic de Taradell ha recollit una vuitantena d'imatges que mostren la magnitud d'aquell incendi: des de les flames, el cel tapat de fum, voluntaris apagant foc així com l'estat que va quedar el bosc després d'hores de flames. Les fotografies formen part de l'Arxiu Fotogràfic i van ser realitzades per Joan Autonell, Pep Bosch, Francesc Garcia 'Marxant' i Miquel Vilardell. 

 

40 anys de l'incendi de Taradell

Al voltant de les 2 de la tarda del diumenge 31 de juliol de 1983 va començar un incendi que va cremar 950 hectàrees de bosc a Taradell.
És l'incendi més gran que hi ha hagut mai al municipi i un dels més grans que es recorda a la comarca. Fa quaranta anys que gairebé 2.000 hectàrees de bosc, entre Taradell, Seva, Viladrau i Sant Julià, es van convertir en cendra i van destrossar bona part del patrimoni natural. 

Incendi 1983 (7)

L'incendi va començar als voltants de la casa de pagès de La Rovira, a Seva, i immediatament el foc es va escampar amb molta rapidesa. Amb tan sols mitja hora s'havia estès a uns sis quilòmetres de diàmetre i en diferents fronts. Un d'ells es va dirigir cap a Taradell, per la urbanització de La Roca i cap a Vilalleons i Puiglagulla, mentre que un altre afectava el terme de Seva, els terrenys de les cases de pagès de Tarrés i Sobrevia.
En un primer moment, van ser els voluntaris els encarregats d'apagar el foc ja que la majoria de bombers eren en un altre incendi, a la població de Tiana. A les 4 de la tarda l'Ajuntament de Taradell, vistes les proporcions que prenia l'incendi, van fer un ban informatiu en què demanaven la màxima col·laboració a la gent de la comarca. El ban es va passar per Ràdio Taradell, Ràdio Olot i Ràdio Vic i també es van fer repicar les campanes de l'església de Taradell. Ràdio Taradell va suspendre l'emissió normal per dedicar-se exclusivament a informar d'allò que s'havia de fer i com es podia ajudar i col·laborar.

Incendi 1983 (1)


Al llarg de la tarda, fins a 18 parcs de bombers (24 vehicles i 100 bombers) es van desplaçar a la zona. A mitja tarda, el perill es va intensificar cap a la zona de Taradell ja que el foc s'apropava cap a La Roca. En veure que l'incendi creixia es va demanar ajut a l'exèrcit ICONA. Al vespre, 108 soldats van arribar a Taradell. Diversos voluntaris tant de Taradell com de la comarca van portar aigua, llet i altres aliments davant de l'Ajuntament. Uns 3.000 voluntaris van participar en l'extinció del foc. Però va seguir cremant la nit de diumenge a dilluns, on el foc estava centrat a la part de Gasala, Vilalleons, La Guineu i part del Montseny. En aquest punt, les màquines excavadores van realitzar tallafocs. 

Incendi 1983 (11)


Dilluns al matí van arribar dos hidroavions que van treballar la part del Montseny. El foc va arribar a 50 metres de Matagalls Xic. Dilluns, 1 d'agost, a la tarda, el foc va ser controlat. Tot i que l'incendi semblava que havia estat provocat, mai es va obrir cap investigació.


A Taradell es van cremar 950 hectàrees de bosc, el 85% de bosc del municipi i el 35% del total del terme municipal. En total, el foc va cremar 1650 hectàrees entre Taradell, Seva, Viladrau, Sant Julià i Vilalleons. 

Incendi 1983 (10)