Una exposició recorda els 35 anys de l’incendi del Centre Catòlic

L'11 d'octubre de 1982 un incendi va destruir l'edifici el Centre Catòlic de Taradell i amb ell part de la vida cultural del poble
Dimarts, 17/10/2017

L'exposició, elaborada per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell, es pot veure al primer pis de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font. La mostra recull a través d'un centenar de fotografies i documents com aquest espai es va convertir en un focus molt important per a la vida cultural de Taradell.  

Al voltant de 2/4 de 4 de la matinada de l'11 d'octubre de l'any 1982 el sereno de Taradell, Joan Puigdomènech, en una de les rondes habituals pel poble, va donar l'alarma que el Centre Catòlic s'estava cremant. Va sentir una forta pudor i va veure que hi havia fum a la zona on estava instal·lada la cabina cinematogràfica, al primer pis d'aquest espai. Una hora més tard el foc ja s'havia estès a la zona de la platea i havia cremat les cadires i les butaques. Els bombers de Vic, Torelló, Prats, Moià i Granollers van fer acte de presència a Taradell per apagar el foc, instal·lant els seus camions al camp de futbol de la Rectoria i també a la cantonada de Can Met, evitant així que el foc s'estengués cap a la zona de la Rectoria.

El Centre Catòlic però es va cremar pràcticament en la seva totalitat i els sostre es va ensorrar. D'aquesta manera es posava punt i final a un espai en el qual molts taradellencs i taradellenques hi havien passat moltes hores. Un local posat al servei del poble, de la seva cultura, dels seus costums i de les seves tradicions: futbol, sardanes, festes, música, esdeveniments, cinema i teatre són algunes de les activitats que s'hi havia portat a terme durant gairebé cent anys.

Expo 35 anys incendi Centre Catòlic (5)
Expo 35 anys incendi Centre Catòlic (2)

El Centre Catòlic de Taradell, com a entitat, es va fundar l'any 1879, de primer tenint de local els baixos de la rectoria o antiga cort de la burra del rector. Entre els anys 1894 al 1897 es va construir el local que la matinada de l'11 d'octubre de 1982 es va cremar. La construcció va anar a càrrec dels que formaven el Centre Catòlic d'Obrers de Taradell. En el mateix moment en el qual es va posar en marxa es van fer carnets de soci que va facilitar fer front a les nombroses despeses. Aquests carnets es van deixar de fer l'any 1956 de forma espontània, quan l'entitat va prendre un caire molt diferent i es va convertir en una sala de cinema. El Centre Catòlic tenia una cabuda de 358 persones. A més de l'escenari i del vestidor hi havia el pati de butaques i les llotges de fusta, a baix i a dalt.

En els seus primers 60 anys de vida el Centre Catòlic de Taradell va ser un focus molt important per a la vida cultural de Taradell en formar-se, al seu entorn, grups de teatre, de cant, de música, entre d'altres. Durant la Guerra Civil va ser intervingut i va servir de quadra d'animals i de magatzem de les peces d'avió que es van construïen a la fàbrica de Can Costa. També va servir per acollir refugiats. Un cop acabada la Guerra, l'any 1939, es va demanar ajuda al poble per refer les parts que s'havien destruït, sobretot els interiors. Gran part de la població va contribuir a condicionar de nou l'espai. Amb l'incendi de fa 35 s'acabava la història d'un local que era més que per molts taradellencs havia estat part de la seva vida. 

Expo 35 anys incendi Centre Catòlic (3)
Expo 35 anys incendi Centre Catòlic (1)