Una exposició de l'Arxiu Fotogràfic per recordar els 30 anys de la reforma del Parc de la Font Gran

Diumenge, 18/08/2024

El juliol de 1994 es va inaugurar la reforma del Parc de la Font Gran. Aquest diumenge, 18 d'agost, en el marc de les sardanes-vermut que es portaran a terme a la Font Gran a partir de 2/4 de 12 del migdia amb la Cobla Genisenca i en un acte organitzat per l'Agrupació Sardanista i l'Ajuntament de Taradell, es celebrarà el 30è aniversari d'aquestes reformes.

Per aquest motiu, l'Arxiu Fotogràfic de Taradell ha muntat una exposició a l'interior de l'edifici de la Font Gran amb més d'un centenar de fotografies -antigues i actuals-, en les quals es pot veure l'evolució de l'espai. Entre altres s'hi pot veure imatges amb els safareig que servien per rentar roba, de les 7 fonts amb persones que anaven a buscar aigua o a passar una estona d'oci, del plàtan centenari, de les obres de reforma i la inauguració de l'espai i també de les sardanes-vermut, un acte típic de festa major que des de fa molts anys es fa a La Font Gran. 

Aquest projecte pretén mostrar, en diferents escenaris, una petita part de les fotografies de l'Arxiu, aprofitant els diversos actes i esdeveniments que celebrem al nostre poble.

Les veus d\'aigua — L\'oci a la Font Gran


Una mica d'història

Els documents parlen de la Font Gran, abans Font de Sant Genís o Font de Taradell des del 1212 i dels seus abeuradors del 1546.

Els paraires la feien servier pel rentat i blanquejat de la llana, per això hi havien basses de pararies fins a principis de segle actual, i des del 1723 hi van contruïr un tint. L'aigua sortia de la penya, i a mig s. XVIII, qual els paraires van necessitar més aigua, van excavar una mina pel seu aprofitament i es va fer una font per a omplir càntirs i galledes, a un pla inferior a l'actual.

El font actual amb el seu sobreeixidor en forma de cap de lleó i les seves set canelles es va fer el 1790. El gran plàtan, arbre monumental de Catalunya, plantat el 1865, que li fa ombra, l'arranjament de la baixada feta entorn del 1934 i millores constants, com la supressió dels safareigs externs i l'enjardinament, la van convertir en un lloc entranyable per vilatans i estiuejants que anaven a prendre l'aigua amb anissets i que se n'emportaven cantirs d'aigua fresca. El creixement de la vila va fer que es necessités més aigua.

Per això, es construïren pous i, fins i tot, un petit pantà per tenir-ne més reserva. Finalment, el perill de contaminació de la font, comú a gran part de les fonts d'Osona, va fer que la font perdés la seva funció original i que l'aigua fos cada vegada més escassa per no cuidar la deu i ser menys necessària.

Les veus d\'aigua — L\'aigua de la Font Gran



Els safareigs

La Font Gran era un punt neuràlgic de la vida taradellenca a principis del segle XX. Els seus safareigs eren un lloc de trobada de la majoria de dones del poble, que hi anaven a rentar la roba. L'entorn de la font era un lloc de reunió per passar la tarda i fer tertúlia entre els veïns i/o amb el taulell de l'Angeleta la Llarga que oferia alguna cosa per picar.

Text extret de: ‘L'Abans. Taradell' (2020)

L'estat de la font i el seu entorn l'any 1928 el coneixem gràcies a un informe de l'arquitecte Riera en què divideix la zona en tres parts. 1. L'actual escorxador, té un cobert i un pati inadequat; 2- part edifici en ruïnes format per dues cases amb una diferència de nivell molt considerable i que forma en conjunt un edifici, no hi ha teulada ni sostre i en la part baixa hi ha instal·lat el safareig de roba de malalts contagiosos; i 3- part no edificada de 200 metres quadrats am bun estat d'abandonament i amb molt desnivell. El novembre de 1935 es va comprar una part de terreny existent damunt la baixada a la font i es projectà la rehabilitació de l'edifici amb la construcció de la terrassa a la part superior i l'adaptació de l'interior de la planta per col·locar-hi els safareig públics, que fins aleshores estaven a l'exteior, però degut a l'escat de les guerra les obres no es van executar fins al 1943. L'agost de 1952 es va comprar el terreny situat a la dreta del pas de baixada per tal de poder-la eixamplar i adequar. En aquesta mateixa operació també es va comrpar el terreny nord entre el pla de la font i el torrent.

Text extret de: ‘Els carrers de Taradell' de Salvador Solagran (2010)

Les veus d\'aigua — Els safarejos de la Font Gran



El parc

El parc gira totalment a l'entorn de la font. El magnífic paratge és un espai públic que forma part de les zones verdes de la vila i ha merescut l'atenció de molts dels diferents ajuntametns que ha tingut el municipi, amb l'execució de diverses obres o intervencions urbanístiques.

L'última, i la més important, pel que fa al parc, es va començar el 1993 fent una remodelació general de tot l'entorn i rehabilitant l'edifici de l'antic gremi dels paraires. Al paratge de la Font Gran, a més del camí de les escales, s'hi accedeix per altres indrets que, principalment a l'estiu, conviden a ferhi un passeig per l'entorn de la riera: s'hi pot anar des del final del carrer de Vic, des de la plaça de la Rectoria passant per la font de Sant Jaume o des de l'aparcament situat al final del carrer de la Font.

Un tret visual destacable del paratge és l'antic pont de ferro que a un nivell molt elevat per sobre de la riera donava pas als vianants a l'antiga fàbrica Comercial Sert, coneguda popularment com El Tint. De diferents punts també es visualitzen les antigues naus, les cinc cases que havien estat residència de càrrecs de l'empresa, la torre-residència d'estiueig dels seus antics propietaris i el petit pont o passera al costat de la font de Sant Jaume enfront de la torre.

L'edifici de l'antic gremi dels paraires, que durant molts anys ha ofert un servei de restauració, té la coberta formada per una gran terrassa pública que dóna pas a un espai arbrat al qual s'hi accedeix des d'un replà de les escales de baixada a la font. L'interior de l'edifici té com a peculiaritat que una de les parets és la roca natural i que sovint en èpoques de pluja va acompanyada del degoteig que traspua a través dels seus beis.

La imatge de Sant Sebastià que hi ha a la fornícula de la façana havia estat col·locada origniàriament a la capelleta del primer tram del carrer Sant Sebastià.

Text extret de: ‘Els carrers de Taradell' de Salvador Solagran (2010)

La Font Gran