Tertúlia sobre 'La dona pagesa' a la Biblioteca

11/01/2018
11 de gener de 2018
Els Tonis de Taradell han dedicat la festa d'aquest 2018 a la Dona Pagesa.

Entre els diversos actes que s'han organitzat al voltant d'aquesta temàtica, dissabte a 2/4 de 7 de la tarda, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font serà l'escenari de la taula rodona sobre La dona pagesa. Anirà a càrrec de Maria Parramon, d'Essència Rural i pagesa; Rosa Pruna, de l'Associació Femenina del Medi Rural i Brígida Lorenzo, responsable de polítiques Transversal i d'Igualtat del Departament d'Agricultura de la Generalitat. En ella es tractaran temes com l'evolució que ha tingut la dona en el món de pagès, quins han estat els seus papers i com al llarg del temps no ha tingut el reconeixement social que es mereixia. Aquesta taula rodona també servirà per reivindicar la igualtat de les dones davant la societat, en aquest cas, en el món rural. Un col·lectiu que ha passat desapercebut però que en canvi ha tingut un paper molt important en el desenvolupament econòmic del país. Dones que han fet una feina imprescindible i alhora, invisible.

Mercè Cabanas, que precisament serà la moderadora d'aquesta tertúlia, apunta a la revista dels Tonis d'enguany que com la mestressa era el pal de paller de les cases de pàges: “L'ànima de la masia: ho controlava una mica tot, però sense gaire veu ni vot. Feia les tasques domèstiques o les feia fer si era una casa gran; es cuidava dels animals petits com aviram o conills; de la venda de productes frescos de l'hort o lactis; pujava la canalla i tenia cura dels avis o dels concos que hi podia haver a la casa. I sempre per fer créixer el patrimoni familiar i prosperar”. I afegeix que “a l'era digital tot és diferent, però sense dones no hi ha desenvolupament rural. Empenyen, tiren endavant projectes, s'impliquen en el dia a dia amb coneixements en peu d'igualtat i treballen en xarxa. Però encara no estan prou representades en les organitzacions, essent com són palanques de canvi social i motors de progrés”. 

Dones amb un tractor_La dona pagesa (Foto: Daniel Molsosa)Dones amb un tractor_La dona pagesa (Foto: Daniel Molsosa)

Concepció Mas donant el menjar a les gallines a Can SentinellaConcepció Mas donant el menjar a les gallines a Can Sentinella