Set noves monografies sobre Taradell en el tercer volum del NOU VINT-I-U

06/04/2019
06 de abril de 2019
La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir dissabte al migdia la presentació del tercer volum de la col·lecció ‘Nou vint-i-u Taradell. Història, imatges i memòria‘. 

Es tracta d'un llibre, coordinat per Salvador Solagran, que engloba set monografies, estudis i articles de temàtica taradellenca.

El llibre és una continuació dels dos primers volums amb la iniciativa de fomentar la recerca, participar i realitzar treballs d'investigació en la història, idees i propostes sobre Taradell. Segons Solagran "després de tres volums ja s'han publicat 24 articles amb la col·laboració de més de 20 autors diferents". Per la seva banda, el regidor de Cultura Santi Estragués va destacar la consolidació d'un projecte que "ens ajuda a preservar i donar constància de què som, què fem i d'on venim" mentre que Verdaguer va dir que "hi ha molta gent capaç de fer articles de molta qualitat" esperant, va dir, "que aquest projecte tingui una llarga continuïtat".

Presentació 3r Volum nou Vint-i-u
P1210538.jpg

 

P1210547.jpg

 

Xavier Burillo: 'La música coral a Taradell'

Escriu sobre la música coral a Taradell. Es tracta de la segona part de l'article publicat en el volum 2, ja uqe el primer article acabava l'any 1920. En aquesta segona part exposa el cant coral fins als nostres dies i en diferents apartats: Societat del Casino, l'Orfeó Taradellenc, l'Escola Coral Parroquial i l'Escolania, les corals Ginesta i Arpa i el Tastet de Gospel.

 

P1210564.jpg

 

Marc Güell: 'Una ràdio pionera'

Aprofundeix sobre la història de l'emissora als anys 50, i destaca que per primera vegada i dins la dictadura franquista, s'emetia per ràdio un programa en català. Continua l'article amb la nova emissora que des del 1983 ha estat la ràdio del poble i per al poble.

 

P1210561.jpg

 

Marta Lloret: 'Patrimoni cultural i natural de Taradell. Mapa de Patrimoni'

Exposa de manera molt didàctica el treball que ella va fer per a la Diputació de Barcelona sobre el Patrimoni de Taradell. Hi descriu el contingut de cada un dels cinc àmbits temàtics en què està dividit el treball a través d'una visió general dels elements catalogats en cada un d'ells, tot detallant-ne alguns dies més interessants.

 

P1210559.jpg

 

Míriam Martínez: 'Les Masies de Taradell. Intent d'una nova municipalitat'

Posa llum a un treball molt complet sobre l'intent, en el s. XIX, de crear una nova municipalitat, la de Les Masies de Taradell. D'entrada situa la població en el context econòmic de l'època i la política de segregació del territori per entrar a la demanda de segregació i, finalment, a la denegació oficial.

 

P1210563.jpg

 

Francesc Marxant: 'La Villa Maria'

Ofereix, a través d'imatge, una visió molt detallada i particular de la Villa Maria. Amb l'objectiu de la seva càmera ha sabut captar els detalls més peculiars de la façana principal d'aquesta casa, situada al centre del poble, fins a descobrir-ne les estances, els mosaics, els revestiments i els sostres de l'interior.

 

P1210551.jpg

 

Laia Miralpeix: 'Josep Ricart i Maimir. L'escultor social i del poble'

Presenta la trajectòria de l'escultor taradellenc Josep Ricart i Maimir. Després d'unes notes biogràfiques de l'artista, i del seu estil i tècnica, fa un recorregut per la seva obra, que té espargida bàsicament per tot el territori català, però també per diversos països d'Europa, continent americà i les Filipines. Detalla principalment la que ha deixat a la nostra població, Taradell.

 

P1210557.jpg

 

Antoni Pladevall i Font: 'Els Vilademany i Taradell'

Porta una de les seves últimes recerques documentals sobre la història dels feudals de Taradell. L'entroncament dels Vilademany amb els Taradell. El document que hi presenta és la donació que fa Berenguer de Taradell i la seva muller Tiburgis a la seva filla Tiburgeta i a Pere Vilademany per la seva aliança matrimonial.

twitter