Quatre alumnes de l'INS Taradell presenten els seus treballs de recerca

Jaume Cunill, Júlia Segalés, Maria Tanyà i Stevedan Omodolor van ser els quatre alumnes de l'Institut de Taradell que, aquest divendres, van exposar a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell, els seus treballs de recerca. 
Dissabte, 14/11/2015

El director de l'Institut Àngel Pozas va ser l'encarregat d'obrir l'exposició pública dels treballs de recerca de Segon Batxillerat  i de presentar els quatre alumnes escollits pel centre.

Jaume Cunill presenta el seu treball La cuina: tot un laboratori
El primer en agafar el torn de paraula va ser Jaume Cunill que va presentar La cuina: tot un laboratori. Va explicar que és un treball que consisteix en aplicar diversos conceptes tècnics de física i química apresos a l'Institut. En ell ha volgut demostrar, mitjançant experiències de cuina, entrevistant a experts o visitants centres d'investigació, que "la cuina està totalment condicionada per la química", encara que “a vegades no en som conscients”. Entre els experts i per “resoldre dubtes” es va entrevistar, entre d'altres, amb Íngrid Ferrer o amb Raül Cegarra, el Xocolater de Taradell. Va explicar-ne els detalls pràctics que li han permès “aprendre tant química com cuina” i arribant a la conclusió que la cuina i el laboratori “no són espais tant diferents, per molt que ho pugui semblar”.

Júlia Segalés presenta el seu treball L\'evolució de la llengua catalana i la francesa
Tot seguit Júlia Segalés va presentar el treball L'evolució de la llengua catalana i la francesa. Es tracta d'un treball en el qual es base amb la hipòtesi de si el francès podria ser una llengua antecedent el català. En aquest sentit ha hagut de fer recerca en el llatí. A través de diferents exemples, i a través d'un anàlisi d'un mateix text, en el seu estudi compara una mateixa paraula en aquestes tres llengües, argumentant els possibles canvis, moltes vegades només d'una sola lletra “i moltes vegades la mateixa però per diferents raons”. Així ho explica en setze casos en els quals comenta  les diferents raons que l'han portat a no trobar una resposta precisa: “No es pot demostrar en certesa, en un 50% diria que el francès seria antecedent al català i el revés”. Per tant, ho he pogut justificar però no afirmar”.  Va afegir que “és un treball que m'ha agradat molt fer-ho i en un futur vull ampliar-ho i estudiar-ho més intensament per veure també la meva evolució com a estudiant”.

Maria Tanyà presenta el seu treball Les traves en l\'adopció
Les traves en l'adopció és el títol del treball de recerca que va presentar Maria Tanyà. L'alumna de l'INS Taradell, seguint el seu cas particular, aprofundeix en el seu treball sobre el tema de l'adopció. Parla del seus orígens, de l'adopció tant nacional com internacional i de la seva evolució al llarg dels anys. En aquest sentit també fa un repàs per la legislació, com ha anat canviant, “desencadenant un règim jurídic perfectament definit”, recordant el tema “dels nens robats” i quan l'adopció “era un tema tabú” fins a destacar “la importància i conscienciació que té actualment entre la societat”. En el treball explica els problemes en l'adopció nacional “amb esperes de 7 a 8 anys fet que ha aportat a augmentat les adopcions internacionals”. Com a conclusions i després “d'haver vist tota l'evolució" Tanyà conclou que "un procés adoptiu no és garantia d'èxit”. En aquest sentit va apuntar que “el ventre de lloguer” és el nou futur que acabarà substituint l'adopció.   

Stevedan Omodolor presenta el seu treball Disseny i construcció d\'un braç robòtic
Finalment, el quart alumne escollit per presentar el seu treball de recerca va ser Stevedan Omodolor. Ho va fer amb Disseny i construcció d'un braç robòtic. Va explicar com va escollir aquest tema, relacionat amb l'enginyeria, i els passos que va seguir per construir un braç robòtic mitjançant els coneixements teòrics i pràctics. Va portar el robot dissenyat i com després de diferents passos “va acabar fent servir un programa virtual per solucionar els diferents problemes que li havien anat sorgint". En aquest sentit va destacar els “coneixements teòrics i pràctics assolits en la investigació “ja sigui en Internet o en llibres, en assignatures de l'Institut i també en l'autoaprenentatge”. Tot i així va explicar els problemes que havia hagut d'anar solucionant i també diferents exemples en el qual el robot responia les indicacions que ell li feia fer.  Com a conclusions va destacar “l'aprenentatge en mecànica, electrònica i informàtica en l'elaboració del treball” i va fer quatre recomanacions per aquelles persones que estiguin interessats a fer un treball similar al meu: “tenir en compte el pes del braç, el sistema de control, les múltiples opcions i els coneixements teòrics”. Finalment va dir que “li agradaria millorar el treball en un futur: “canviar el disseny, el material i afegir nous funcionaments”.

L'acte va comptar, a banda de familiars i amics dels alumnes, amb professors/es de l'Institut de Taradell, membres de l'AMPA del citat centre i de l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer i de les regidores Araceli García i Ariadna Prat. Abans de tancar l'acte, el director de l'Institut, Àngel Pozas va destacar “els treballs de molta qualitat” i va animar “als nostres estudiants a ser creatius i mantenir aquest nivell que els porti a l'excel·lència”. Finalment, Lluís Verdaguer, l'alcalde de Taradell, va cloure l'acte destacant i elogiant els quatre treballs destacant l'entusiasme i la dedicació dels quatre alumnes”.  Des de l'AMPA de l'Institut i des del consistori taradellenc es va donar obsequi als alumnes. 

Foto de grup dels alumnes i professors de l\'Institut de Taradell amb en Lluis Verdaguer, alcalde de Taradell.