Presentació del llibre 'L'aigua a pagès' i xerrada de Llorenç Ferrer

Dimecres, 20/07/2022

En el marc de les Jornades de Patrimoni 2022 - L'aigua al món rural que es realitzarà entre el 20 i 24 de juliol a Taradell i que promou la Taula de Patrimoni coordinada per l'Ajuntament de Taradell, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font organitza la xerrada L'aigua a pagès que anirà a càrrec de Llorenç Ferrer, autor d'un llibre que porta el mateix nom. Serà el dimecres dia 20 a partir de 2/4 de 8 del vespre.

Es tracta d'un llibre que posa de manifest la importància de l'aigua en la nostra cultura i com el seu aprofitament ha estat sempre essencial. En aquests moments de canvi climàtic on se'ns fa evident que l'aigua és un recurs limitat, és especialment interessant observar com en el passat vam ser capaços de treure'n el màxim profit sense esgotar-lo.

L'obra té una gran voluntat gràfica, amb fotografies d'arxiu i actuals. Malgrat el rigor i l'aportació de dades, el llenguatge amb què es presenta tota la informació és de caire divulgatiu; està, per tant, adreçat a tots els públics i pensat tant per aquells que s'interessen per primera vegada per aquest món com per aquells altres que cerquen una informació més contrastada i detallada.

L'argument

Portada llibre L\'aigua a pagèsL'aigua a pagès té com a objectiu analitzar com s'ha aprofitat l'aigua –un element fonamental per a la vida i que depèn de la climatologia i la geologia– al llarg del temps a Catalunya, un territori de pluviositat molt variable. L'estudi es basa en la lògica d'aquest aprofitament. Es descriuen les diferents infraestructures i s'explica el funcionament i els elements dels diferents usos, des del d'aigües superficials (sèquies, rescloses, assuts, peixeres) fins a les subterrànies (fonts, brolladors, pous, mines, qanats) passant pel de l'aigua de la pluja (cisternes, basses i bassots, aljubs, jubs, cadolles, safarejos). El llibre també repassa l'ús de l'aigua a la casa (cuina, bugada, neteja personal, abeurament del bestiar, etc), així com per regar els horts i extensions més grans.

 

Altres aspectes que hi apareixen són la figura del saurí, l'anàlisi de l'aigua com a font d'energia (rodes hidràuliques, els diferents tipus de molins –fariners, bataners, molins de barques...–, les fargues, etc), l'aigua com a camí (els raiers, palanques, ponts, ponts de barques...), l'aigua com a producte (pous de gel, congestes de neu, salines de muntanya i de mar), l'aigua com a medecina (fonts santes, fonts picants, fonts pudoses, fonts de ferro, aigües termals) i també com a portadora de malalties.

twitter