Presentació del llibre 'El teatre a Taradell. Des dels inicis fins 1936'

Divendres, 11/11/2022

Emília Bosch i Antoni Gimeno són dues persones de teatre. De fet, van copresidir el grup de teatre taradellenc Gottic durant quatre anys. De la seva estima al món teatral i concretament al local va néixer la idea d'escriure un llibre sobre el teatre a Taradell amb l'objectiu de reunir-ne tota la història. Un treball que tenen previst presentar al llarg de tres volums. 

El primer d'aquest, que va sortir fa unes setmanes, és El teatre a Taradell. Des dels inicis fins al 1936 i el presentaran el divendres 11 de novembre a les 7 de la tarda a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. Els altres dos volums, en els quals encara hi estan treballant, estaran centrats entre els anys 1939 i el 1975 (el segon) i els nous temps (el tercer). La presentació anirà a càrrec de la regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez i dels propis autors. 

Llibre \'El teatre a Taradell primer volum\' (2)

Els inicis del teatre a Taradell es remunten al 1680, si més no aquesta és la primera data fidedigna de què se'n té notícia. Però són poques les notícies que han arribat fins a mitjans del segle XIX. És a partir d'aquest moment que trobem gran quantitat de dades fins als nostres dies. 

Els autors expliquen que "el nostre treball s'ha centrat en els inicis del teatre a Taradell des dels temps més pregons fins a l'adveniment de la Guerra Civil. Les nostres fonts d'informació han estat sobretot els arxius, les biblioteques i hemeroteques, però també records llunyans dels grans de la vila. És a partir d'entrevistes amb taradellencs que havien viscut el teatre d'aquells temps, o d'altres de més jovencells que ens van explicar records, anècdotes i facècies que havien sentit explicar a llurs avis, que hem pogut alegrar el text i, possiblement, esgarrapar un somriure".

I és que el teatre ha deixat molta petjada a Taradell. Aquest primer volum recull les notícies dels diaris de l'època, el naixement de tres locals que van ser molt importants i clau en l'oci taradellenc durant molts anys com són el Centre Catòlic, el Casino i el Maricel. També recull les principals obres que es van representar a Taradell durant aquests anys, així com els seus autors i també anècdotes i records que no han passat desapercebuts pels seus autors. 

El llibre està editat per l'Ajuntament de Taradell i la portada és de la il·lustradora taradellenca Rita Sañé. 

Llibre \'El teatre a Taradell primer volum\' (1)