Genís Sinca presentarà 'El cavaller Floïd' a la Biblioteca

Serà el divendres 24 de febrer a les 7 de la tarda. 

Divendres, 24/02/2023

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font serà l'escenari de la prestació del llibre El cavaller Floïd, que, escrit per Genís Sinca, relata la vida i la biografia de Joan B. Cendrós i Carbonell, que va ser empresari, mecenes i promotor de la cultura catalana i fundador de la línia de cosmètica masculina Floïd.

L'acte comptarà amb la preseència de l'autor, de la filla del biografiat, Laura Cendrós i del taradellenc Jacint Casadevall.

Joan B. Cendrós i Carbonell va morir l'any 1986. Va ser qui va crear el conegut massatge masculí Floïd i  va dedicar part del seu patrimoni a protegir i impulsar inicia­tives culturals. Va ser membre fundador d'Òmnium Cultural, la Gran Enciclopèdia Catalana i l'Institut d'Estudis Catalans; va crear els premis Sant Jordi de novel·la i l'editorial Proa i va promoure el grup de la Nova Cançó. El 1985 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi

 

L'argument

El cavaller Floïd

 

La biografia apassionant de J.B.Cendrós (Barcelona, 1916-1986), l'empresari del popular Floïd (el pioner dels after-shave), però sobretot és un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. La implicació arriscada i personal de J.B.Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d'Òmnium Cultural (1960), i la seva infl exibilitat quan es tractava de la cultura catalana, va permetre sota el franquisme la represa i el fi nançament directe d'institucions clau com l'Institut d'Estudis Catalans, la recuperació d'Edicions Proa el 1964 o de l'Editorial Aymà. Descobridor del talent de creadors com Terenci Moix, Cendrós fou promotor del Premi Sant Jordi (1959) i de la tradicional Nit de Santa Llúcia, es va implicar en la Nova Cançó, en la creació de la Gran Enciclopèdia Catalana, en Banca Catalana, en el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i en una llista inacabable d'accions que han fet de Catalunya el país que és avui. La història desconeguda d'un home que, per sobre de tot, creia en el seu país i la seva gent.

L'autor

Genís Sinca Algué (Manresa, 1970) és periodista i escriptor. Llicenciat en Ciències de la Informació (UAB), ha estat corresponsal a Itàlia i s'ha especialitzat en biografies i memòries. En el marc d'una vida intensa i polifacètica, ha estat model publicitari, venedor d'apartaments d'estiueig, crític literari, professor d'italià i també ha fet de negre literari. Sinca va debutar en el panorama literari català amb Una família exemplar (Destino), Premi Josep Pla 2013. La seva segona novel·la va ser Malparits! (Columna, 2016), i amb El cavaller Floïd (Proa, 2017) va retornar a la biografia amb la sorprenent història del gran prohom i mecenes cultural J. B. Cendrós, l'empresari del popular aftershave Floïd.

twitter