Presentació del llibre: 'Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura'

06/08/2019
06 de agost de 2019

El llibre ha estat editat amb motiu dels 20 anys del Centre Cultural Costa i Font

Fa cinc anys, el Grup de Recerca Local de Taradell va elaborar un documental sobre la fàbrica de Can Costa, amb motiu del quinzè aniversari de l'obertura del Centre Cultural. Ara però amb  Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura s'ha fet un pas més i ens hem endinsat als orígens de Bonaventura Costa i Font (1901-1992) per conèixer la història d'un equipament just ara que es celebra el 20è aniversari del Centre Cultural Costa i Font.

La presentació del llibre es farà el 26 d'agost a les 5 de la tarda a la Biblioteca de Taradell hi anirà a càrrec de Jordi Labòria i també hi intervindran l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, Josep Munmany i Eva Leucó.

L'estudi comença amb els orígens de la família Costa a la Pobla de Lillet, amb el seu avi, Bonaventura Costa i Collell, creador també d'una fàbrica tèxtil i el tracte que la família tenia amb la nissaga Güell, Artigas i Gaudí. La història continua a Taradell, amb la relació de Costa i Font amb la família Romagosa i la compra d'una fàbrica construïda als anys vint del segle passat i que li va servir com a primera base de treball, prèviament a la construcció de la seva fàbrica a Taradell: un edifici que era propietat de Frederic Puigmartí i Rafart de Sabadell.

Aquest capítol és un dels més extensos del llibre i en el qual s'hi poden veure documents inèdits que s'han trobat a l'Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona i en els arxius familiars de la família Pallàs, de la família Serra i de la família Riera. Plànols que ens ajuden a explicar l'evolució i la construcció d'una fàbrica sobre l'altra; documents que desmenteixen que l'enginyer que va realitzar la fàbrica fos alemany; factures que confirmen que durant la Guerra Civil hi havia hagut un taller de peces d'avions i fotografies inèdites de la fàbrica de Can Costa que ens transporten a reviure la vida tèxtil de fa unes dècades. Alhora s'explica també diversos elements arquitectònics que han format part, d'una manera o altre, de la finca de can Costa i Font, com la Torre Grañen, el Dipòsit o el projecte fallit d'uns habitatges. En el llibre, tot i que no s'hi aprofundeix, també es parla de com era la fàbrica, de què s'hi feia, dels treballadors  i de com va acabar tancat, a la dècada dels 80.

Costa i font (1)
Costa i font (3)

Però la fàbrica de Taradell no era l'única que va fer construir Bonaventura Costa i Font. Un cop acabada la de Taradell en va fer una de més gran a Barcelona i també va construir  una central hidroelèctrica a Tregurà. Aquestes innovacions constants a la vida de Costa i Font es combinen amb la història familiar: la mort de la seva primera dona quan els seus fills, Joan i Jordi tenien 5 i 3 anys i el posterior casament amb l'alemanya Maria Mahrer Fischer amb qui va tenir una filla, Victòria Costa. Precisament el seu testimoni juntament amb el dels seus néts ha permès descobrir, com es veu en diferents capítols del llibre, el paper important i decisiu que Mahrer, persona amb un gran caràcter, va tenir en la vida de Bonaventura Costa i Font.

Costa i font (2)
Costa i font (4)

Costa i Font. De Cultura industrial a fàbriques de Cultura recull el testimoni de la transformació de les dues fàbriques que portaven el seu nom i que en el seu moment van ser un important motor industrial de Taradell i Barcelona respectivament s'hagin convertit en motors associatius i culturals. A més, la coincidència ha fet que s'hi hagin ubicat dues biblioteques: la biblioteca Antoni Pladevall i Font a Taradell i la Camp de l'Arpa – Caterina Albert a Barcelona.

El llibre acaba amb centrant-se amb la consolidació de l'antiga fàbrica Costa i Font, SA, de Taradell a Centre Cultural i de com al llarg d'aquests 20 anys ha passat a ser un dels llocs més coneguts i concorregut tant pels taradellencs i taradellenques com pels nouvinguts i també per bona part dels habitants de la comarca, arran de les nombroses activitats que s'hi practiquen en totes les seves dependències, com també per a diversos usos socials i polítics però sense oblidar mai que a les parets de l'avui Centre Cultural Costa i Font hi ha teixides moltes vivències i records d'una generació. 

Costa i Font. De Cultura insdustrial a fàbriques de Cultura és el primer volum de la col·lecció El Dipòsit que neix amb la voluntat de difondre els treballs que es puguin realitzar des de la Biblioteca de Taradell, el Grup de Recerca Local i l'Arxiu Fotogràfic. 

Fotos: Arxiu família Pallàs

Portada Costa i Font definitiva

twitter