Obres guanyadores del 26è Premi de Literatura 'Protagonista Jove'

S'han imposat 'El famosíssim catàleg de Walker & Dawn' i 'Nascuts per ser breus'.

Dimecres, 15/06/2022

Els Premi Protagonista Jove convocat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT) té l'objectiu de fomentar la lectura entre els infants i els joves. Els lectors esdevenen el Jurat que acaba escollint les obres guanyadores, prèviament seleccionades, per un grup d'experts en cada premi.

Des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font enguany hi ha participat amb dos grups de l'Institut de Taradell impulsat per la Comissió ILEC del propi centre educatiu. Ells formaven part dels més de 7.000 infants i joves que enguany han participat tant en el Premi Protagonista Jove com en l'Atrapallibres (adreçat a infants de 9 a 11 anys). 

Protagonista Jove INSTitut

El Protagonista Jove s'adreça a adolescents de 12 a 16 anys, dividits en dues categories de 12 a 14 anys i de 14 a 16 anys. Els participants han hagut de triar entre 3 propostes literàries de la seva categoria escollides prèviament per una comissió d'experts en literatura Infantil i Juvenil de l'Ibbycat. Aquest dimarts, 14 de juny, a Mollerussa es va fer l'acte de lliurament dels premis al Teatre l'Amistat.

Protagonista Jove INSTitut (2)

Les obres guanyadores han estat:   

El famosíssim catàleg de Walker & Dawn de Davide Morosinotto (categoria 12-14 anys). 

El famosíssim catàleg de Walker & DawnVols viatjar en un dels famosíssims vaixells de vapor que remuntaven el riu Mississipí el 1900? Vols viure l'aventura de creuar els Estats Units de punta a punta per reclamar allò que és teu? Vols conèixer bons amics, d'aquells que et seguiran allà on vulguis i et defensaran passi el que passi? Doncs res millor que fer una passada per El famosíssim catàleg de Walker & Dawn. Tot comença quan en Te Trois, la Julie, l'Eddie i en Tit, quatre preadolescents del sud dels Estats Units, volen comprar un revòlver mitjançant un catàleg de compres. Però, i aquí comença l'embolic, en comptes de rebre el que havien demanat els arriba un curiós i preciós rellotge, sembla que cobejat per molta més gent que no pas el revòlver. A partir d'aquest equívoc, i de l'assassinat del senyor Darsley, els quatre joves inicien un llarg viatge, de sud a nord del país, per reclamar allò que és seu. Una història fascinant de viatges, misteris, perills i grans amics, l'aventura que tots voldríem viure una vegada a la vida.

Els finalistes en aquesta categoria van ser Ella de Núria Pradas i La noia ocell de Sandy Stark-McGinnis

 

Nascuts per ser breus de Toni Mata (categoria de 14 a 16 anys)

Nascuts per ser breus de Toni MataEn un món futur els científics han descobert la manera d'arribar a la immortalitat, però els recursos de la Terra són finits i la població mundial no pot superar els deu mil milions d'habitants. A Ciutat Eterna qui vol i s'ho pot permetre viu per sempre, i als suburbis els Breus viuen entre l'esperança de poder entrar-hi i l'amenaça constant de ser «llaurats». Aquest és l'ordre establert, però en tots dos mons hi ha veus dissidents que intentaran canviar les coses: rebels dels suburbis que fugiran, fills de rics immortals que posen en dubte l'ètica del sistema. Podran canviar el món?
Novel·la coral plena de personatges que només busquen la felicitat, cadascun amb les seves pors i els seus dilemes morals. Fins on estan disposats a arribar per aconseguir el seu objectiu?

Els finalistes en aquesta categoria va ser Espais interiors d'Elin Nilsson i La llum de les fondàries de Frances Hardinge