NOU VINT-I-U TARADELL ja és una realitat

Aquest dissabte a la Biblioteca de Taradell s'ha presentat NOU VINT-I-U TARADELL història, imatges i memòria.
Dissabte, 23/04/2016

Aquest primer volum coordinat per Salvador Solagran i que compte amb onze temes que han realitzat “persones, de la població o foranes, que han col·laborat desinteressadament per poder-ho dur a terme, aportant treballs molt ben elaborats i, sovint, fruit d'una important recerca, amb temàtiques ben diverses, en contingut i en temps, però que mantenen sempre com a eix vertebrador la vila de Taradell, les rodalies i la seva gent”, tal i com va explicar el mateix Solagran. El coordinador del llibre també va explicar el títol. Va dir que Història, imatges i memòria són tres paraules clarament descriptives del que trobarem en el seu interior, Taradell ens situa en el lloc de l'acció, falta només emplaçar-la en el temps, IX XXI, escrit també amb xifres romanes, el defineix. La nostra història com a poble la podem emmarcar entre el segle IX fins a l'actualitat. És en el segle IX i concretament l'any 893, segons l'historiador Antoni Pladevall i Font, la data del document més antic dels quals es té constància, que parla del terme de Taradell”.

Presentació llibre Solagran

 

Tot seguit va desglossar cada tema i els seus autors:

Els boscos cremats de Taradell. Biodiversitat 32 anys després del foc. Jordi Baucells i Colomer.

L'any 1983, Taradell va patir un voraç incendi que va cremar la major part dels seus boscos. En Jordi Baucells i Colomer, biòleg i enginyer tècnic agrícola, lligat al mon de l'ambientalisme i el naturalisme a Osona i Catalunya, ha escrit diversos articles i llibres de natura i científics. Aquí fa una molt important i extensiva monografia sobre la biodiversitat del sector, trenta-dos anys després del foc. Detalla les principals espècies vegetals, la micologia, els peixos, els amfibis, rèptils, ocells i mamífers, fent un anàlisis final de com a anat evolucionant destacant la gran biodiversitat amb moltes més espècies de fauna i flora que abans de la crema.

Taradell. La revista mensual en català des de l'any 1949. Josep Baucells i Reig.

La revista Taradell,  considerada la més antiga escrita en català dins el període de la dictadura del general Franco, s'ha anat publicant mensualment des del gener de 1949. Josep Baucells i Reig, doctorat en Història, autor de nombrosos estudis històrics sobretot de l'època medieval, i des de molts anys, director de la Revista, explica l'origen de la mateixa, com va néixer,  i com a anat evolucionant al llarg dels anys i puntualitza les interferències que hi va haver, per part del govern, pel fet de publicar-la en català.

La festa del carrer Sant Sebastià. Grup de Recerca Local de Taradell

El Grup de Recerca Local, creat l'any 2009 amb l'objectiu de recollir els records i vivències dels taradellencs que van néixer i viure al segle XX. dirigit per Eva Leucó Sánchez, dins el projecte Fent Memòria, dóna a conèixer, en un article, els records i vivències que tenen els taradellencs de la festa del carrer de Sant Sebastià: actes de la vigília, res del rosari, xocolatada, cercavila, jocs d'habilitat, ballets, sardanes, vall del ciri i d'altres,  prenent com a base el resultat d'un seguit d'entrevistes que sobre aquest objectiu es van fer i que s'han anat verificant i complementant amb gran part de dades documentades. 

Arqueologia industrial. El molí Xic dels Sorts. Míriam Martínez i Raurell

La Míriam Martínez i Raurell, llicenciada en Història especialitzada en moderna i Contemporània, membre també del Grup de Recerca Local, presenta un article que versa sobre el Molí Xic del Sorts, des de la perspectiva de l'arqueologia industrial. Tot i que el gruix de l'escrit està dedicat a conèixer com funcionava un molí i la importància que tenia per la societat i la seva alimentació. Comença amb el gra com aliment bàsic,construcció i manteniment d'un molí, el molins fariners, amb les fons d'energia, els mecanismes, les moles, mola del gra, acaba lamentant el deplorable estat d'aquest petit molí.    

Al·legoria del Martiri de Sant Sebastià de Mario Bedini

La Laia Miralpeix i Tarrats , llicenciada en Humanitats i Periodisme, col·labora a Ràdio Taradell, El 9 Nou i El 9 TV, és la responsable de l'Arxiu Fotogràfic i la Coordinadora del Grup de Recerca, mostra un quadre molt singular: l' Al·legoria del martiri de Sant Sebastià, obra del pintor italià Mario Bedini. Descriu l'obra tal com la va concebre l'artista, i quina va ser la trajectòria artística d'aquest pintor i explica com aquest quadre va ser lliurat a Taradell i on està exposat.

Taradell.com. Un mirall comunicatiu insòlit

En molt pocs anys hem set testimonis de la gran evolució que han fet alguns mitjans de comunicació, a tenor de les noves tecnologies. Taradell.com n'és el nostre exponent: un diari digital extraordinari del que en Joan Morcillo i Vivet , llicenciat en Periodisme, Màster en comunicació política i Institucional, impulsor de l'entitat Associació Taradell Cultura Digital, responsable altruístic del portal d'informació local Taradell.com.... en fa una exposició molt detallada com també de les activitats derivades d'aquesta entitat.

La vila de Taradell el 1717 i els inicis de l'estiueig a Taradell. Memòries de Pere Grañen i Raso. Antoni Pladevall i Font.

L'Antoni Pladevall i Font, historiador. Graduat en Ciències Històriques i Història Eclesiàstica, autor de nombrosos articles i llibres sobre història monàstica, d'art, de Catalunya, poblacions, monestirs i santuaris i altres diversos,  abastament conegut crec que per tots nosaltres, aporta un document històric de la vila de Taradell del 1717, que ens permet conèixer el poblament i oficis dels taradellencs de principis del s. XVIII, completa l'escrit redactat en el primer volum de la història de Taradell, pel que fa al canvi de règim de la vila, manat pel decret de Nova Planta de 1714, aleshores, era pels vols de 1990, Pladevall no coneixia aquest fons documental que està guardat al Archivo històrico provincial de Aragón dins l'arxiu de la casa Ducal del Híxer. Pladevall també ha cedit, per la seva publicació, les memòries del senyor Pere Grañén, amb el títol de Els inicis de l'estiueig a Taradell en les que l'autor, diu que els seus avis van ser els primers estiuejants de Taradell pel 1890. Aquestes  memòries van ser redactades pel Sr. Grañen després de molts anys d'haver estat aquí Taradell, per tant amb les oportunes reserves en alguns matisos, no obstant s'ha cregut que tot i no està basat en dades documentades era molt interessant la seva publicació perquè mostra una etapa poc coneguda de com i on vivien aquells estiuejants i la convivència que hi havia entre ells i la població. Grañen parla de personatges de Taradell que eren coneguts d'ell.  

La Madriguera, un mas i un llinatge en la història de Taradell. Carles Puigferrat i Oliva.

En Carles Puigferrat i Oliva, historiador i redactor editorial, nat a Tona i resident a Barcelona, autor de diversos articles i llibres d'història medieval, moderna i contemporània.  fa una síntesi del seu llibre sobre La Madriguera, on descriu les vicissituds d'un dels masos més destacats de l'època medieval en la història de Taradell; i en la que el llinatge Madriguera acabà emparentat amb la petita noblesa. Parla de l'època medieval quan es dona la paradoxa que ells mateixos sent homes de remença eren alhora senyors d'altres homes de remença.

El camí del Castell. Imatges. Lluís Reig i Casassas

Hi ha una petita secció de fotografia, on per mitjà de la imatge dóna a conèixer o fa ressaltar les característiques d'un tema de Taradell. Lluís Reig i Casassas, gran aficionat a la fotografia, sobre la qual ha realitzat diversos cursos i que és l'autor de les fotografies del llibre els carrers de Taradell, sota el lema El camí del Castell , fa ressaltar la bellesa i el valor paisatgístic d'un dels indrets més emblemàtics del bosc taradellenc. 

La butlla Papal. Arxiu Municipal Ajuntament de TaradellDe l'Arxiu municipal de l'Ajuntament de Taradell, es dóna a conèixer una Butlla Papal, és una peça important del nostre patrimoni cultural, es tracte d'un antic document del 1623, concedit des de Roma als confrares del gremi de paraires de l'Ermita de Santa Llúcia de Taradell i obtinguda per un taradellenc que es trobava  a Roma com a comissionat pel Gremi. Fa poc la Butlla va ser cedida a l'Ajuntament per la família que la custodiava. L'Antoni Pladevall en fa una lectura per extreure'n l'essencial.

Presentació llibre Solagran
Presentació llibre Solagran
Presentació llibre Solagran