'Matí de la Recerca' a la Biblioteca de Taradell

Dilluns al matí es va celebrar a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell ‘El  matí de la recerca'.
Dilluns, 10/10/2016

Es tracta d'una nova jornada pensada pels alumnes de Primer de Batxillerat de l'INS Taradell, però també oberta a tothom, amb l'objectiu de donar “pautes, instruments i recursos per desenvolupar el treball de recerca”, tal i com va explicar Àngel Pozas, director de l'INS Taradell.

L'acte va comptar amb Albert Sangrà, Doctor Europeu (PhD) en Pedagogia per la Universitat Rovira i Virgili i jurat del Premi Ajuntament de Taradell al Millor Treball de Recerca. Sangrà va fer la ponència Fer recerca: l'aventura de descobrir en el qual va desgranar el mètode científic, “l'element en comú de tots els investigadors” i va donar algunes pautes alhora d'elaborar un treball de recerca, començant per quin problema volem resoldre, què m'interessa investigar, repassar el que s'ha fet sobre el tema, concretar la recerca, és a dir, què vull saber realment i establir una metodologia; també va parlar dels diferents tipus de recerca i de com fer aquesta recerca, és a dir, aplicar instruments i recollir dades i finalment, interpretar els resultats i fer-ne difusió.  Tot seguit es va fer un torn obert de preguntes entre la vintena d'alumnes de Primer de Batxillerat de l'INS Taradell que van assistir a la jornada i en la qual, aquests van aprofitar per demanar dubtes i consells relacionats amb els temes que tenen pensat fer el Treball de Recerca. Sangrà també va apuntar noves propostes per desenvolupar en un possible treball de recerca posant èmfasi “més en la recerca i en una bona investigació, que no en els resultats que puguis obtenir al final”.  

Matí de la recerca

 

Tot seguit va ser el torn d'Eva Leucó, directora de la Biblioteca i Laia Miralpeix, coordinadora de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell i del Grup de Recerca Local. Leucó va explicar i va posar exemples del què és el catàleg Aladí, el catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona que aplega i permet identificar tota la informació documental que es troba a les 224 biblioteques i 10 bibliobusos de la Xarxa. També va explicar els trets principals de la cerca bàsica i va ensenyar altres catàlegs a tenir en compte de Biblioteques públiques, Biblioteques públiques, Biblioteques nacionals, Biblioteques universitàries,  Biblioteques especialitzades i Biblioteques digitals. I també va citar algunes de les webs i bases de dades que tenen un ampli ventall de temes especialitzats als quals s'hi pot accedir gratuïtament amb el carnet de la biblioteca. Per últim va citar l'ALEHOOP, un servei en línia creat des de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona que és un recull selectiu de recursos en línia que vol ser una eina d'ajuda per a treballs de recerca bàsica. Ofereix una mostra de recursos informatius útils per a estudiants de batxillerat i dels primers anys de la universitat.

Per la seva banda, Miralpeix va parlar dels recursos que els alumnes disposen a nivell local. Va començar parlant del Trencadís, un servei de la Diputació que recull diferents fons digitalitzats. En el cas de Taradell hi ha prop d'un miler de fotografies antigues cedides per l'Ajuntament de Taradell i també la Revista Taradell, des de l'any que es va fundar, el 1949 fins al 2005. En aquest sentit va recordar que l'Arxiu Fotogràfic disposa de més de 20.000 fotografies de Taradell i que molt aviat s'estrenarà un web. Tot seguit va parlar del Grup de Recerca Local de Taradell i del seu projecte anomenat Fent Memòria. Va destacar que des del 2009 s'han fet 202 entrevistes amb “l'objectiu de recollir els records i vivències dels taradellencs/es que van néixer i viure al segle XX”. També els va ensenyar el web, que es va estrenar el mes de gener passat, i que pretén ser “un arxiu de la memòria oral dels taradellencs i donar a conèixer com era la vida quotidiana al nostre poble al darrer segle a partir del testimoni dels seus vilatans”. D'aquesta manera els va convidar a visitar la web i els documentals que s'han fet sobre Taradell i alhora els va obrir les portes a consultar tot el material que es disposa tant des de l'Arxiu Fotogràfic com del Grup de Recerca per a la realització dels Treballs de Recerca.

Matí recerca
Matí recerca

La tècnica de Cultura, Comunicació i Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Taradell, Berta Vaqué, va fer un repàs dels arxius existents a Taradell: el registre civil, l'arxiu municipal, l'arxiu fotogràfic, la col·lecció local de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i l'Arxiu Parroquial. Es va centrar però en els dos primers. El Civil “com a instrument estadístic molt important” i el municipal “com a responsable de conservar, classificar, organitzar i difondre la documentació de l'Ajuntament”. En aquest sentit va destacar El quadre de classificació de documents, “l'eina principal d'un sistema d'arxiu i de gestió de documents”. També va parlar de la Llei de transparència i del web municipal amb la finalitat d'informar a la ciutadania, d'impulsar la qualitat democràtica de les institucions, de garantir una major col·laboració i participació dels ciutadans en les polítiques públics, d'arbitrar mecanismes de garantia per a l'efectivitat de la Llei en el seu conjunt, de millorar el sistema de rendició de comptes i de responsabilitat per part dels diferents nivells de govern i de reforçar la confiança dels ciutadans en les seves institucions” i també del mapa web.

L'acte el va tancar la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Taradell, Dolors Martí, que va recordar les principals dades del Premi Ajuntament de Taradell al millor Treball de Recerca i els va encoratjar a investigar i a fer recerca sobre Taradell.