'L'últim amor de Baba Dúnia' al Club de Lectura del mes de setembre

Dijous, 30/09/2021

El Club de Lectura de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell reprèn la seva activitat aquest mes de setembre amb la lectura de la novel·la L'últim amor de Baba Dúnia de l'escriptora en llengua alemanya Alina Bronsky, nascuda a Rússia el 1978.

En aquest llibre recrea la vida d'uns ancians que van decidir tornar, tot i ser sabedors de l'enorme perill que corrien, a viure a la zona d'exclusió de Txernòbil.   És una història commovedora i cridanera que té el principal atractiu en la construcció del sensacional personatge de Baba Dúnia, la protagonista absoluta i una antiga infermera que viu sola i que se sorprèn a diari de no haver mort encara. La novel·la ha estat traduïda a 13 idiomes.

Per comentar i debatre sobre el llibre, els membres del Club de Lectura es trobaran a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell el proper 30 de setembre a 2/4 de 8 del vespre. En aquesta ocasió el Club de Lectura estarà conduït per Núria Martínez. 

 

L'argument

CL_L\'últim amor de baba Dúnia

Baba Dúnia viu en un poblet de l'anomenada zona d'exclusió de Txernòbil, un poblet que ja no hauria d'existir. Mentre tothom a la resta del món es preocupa per l'origen de les fruites i les verdures que mengen i d'on venen el vents i els núvols que els envolten, ella, una dona gran i exinfermera, torna a casa per reconstruir la seva vida a la terra de ningú. Hi ha altres antics veïns que també han tornat a aquell paratge. Hi ha aigua al pou, electricitat els dies bons i mengen hortalisses conreades als horts dels seus jardins. Els ocells canten més fort que en qualsevol altre lloc, les teranyines s'escampen lliurement i, de vegades, la Baba Dúnia parla amb el seu marit mort. Però aleshores, un estrany arriba al poble i la petita comunitat veurà amenaçada la seva existència.

 

L'autora

CL-careto Alina bronsky

Alina Bronsky va néixer el 1978 a Rússia, va passar la infantesa al costat asiàtic dels Urals i la joventut a Marburg i Darmstadt. Viu a Alemanya des del començament dels anys noranta. La seva primera novel·la, Scherbenpark (2008), va ser un best-seller a Alemanya, es llegeix a les escoles i se n'ha fet una pel·lícula. Ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquen Die schärfsten Gerichte der tatarischen Küche (2010) i Nenn mich einfach Superheld (2013), i contes infantils. Ha rebut nombrosos reconeixements i premis. L'últim amor de Baba Dúnia (2015) va ser preseleccionada com a candidata al Premi del Llibre Alemany. Els crítics en destaquen la destresa en la caracterització dels personatges i en l'ús d'un llenguatge enginyós i poètic.