L'exposició 'Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada' a la Biblioteca de Taradell

Des d'aquest dilluns es pot visitar, al vestíbul de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, l'exposició Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada.
Dilluns, 23/11/2015

Es tracta d'una mostra produïda pel Museu Etnològic de Barcelona en col·laboració amb l'Ajuntament de Mequinensa en la qual es poden veure fotografies de l'escriptor Jesús Moncada i Estruga realitzades per ell mateix al poble de la seva infantesa abans de desaparèixer sota les aigües del pantà de Riba-roja a principis de la dècada dels 70. L'exposició de fotografies es combina amb textos de diferents obres de l'autor.

Es tracta d'un recull de 36 fotografies en blanc-i-negre que mostra la mirada compromesa de l'escriptor amb la història del seu poble, alhora que esdevenen un testimoni d'un paisatge ple de vida condemnat a desaparèixer: la mina, els cafès, els costums, les diversions, els personatges, etc.

Entre els textos de l'autor conegut sobretot per la novel·la Camí de Sirga es poden llegir fragments del comiat de Moncada: “Pilans i parets mestres van esberlar-se bruscament; una fragor eixordadora en la qual es barrejaven el cruixir de jàsseres i bigues, l'ensulsiada d'escales, trespols, envans i revoltons, l'esmicolament de vidres i la trencadissa de maons, teules i rajoles, va retrunyir per la Baixada de la Ferradura mentre la casa s'esfondrava sense remei. De seguida, un núvol de pols, el primer dels que havien d'acompanyar la llarga agonia que començava aleshores, va elevar-se per sobre de la vila i es va esfilagarsar a poc a poc en l'aire lluminós del matí de primavera”.

Expo Mequinensa

Jesús Moncada i Estruga és un dels autors més traduïts de la literatura catalana. Va néixer a Mequinensa el 1941, població en la que va viure fins a la seva desaparició negada pel  pantà de Riba-roja d'Ebre. El topònim del seu poble natal és l'escenari principal de la seva obra literària. Considerat un dels autors més importants de la seva època va rebre diversos premis, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Joan Crexells de narrativa o la Creu de Sant Jordi l'any 2001, entre d'altres. Va morir a Barcelona l'any 2005.

Mequinensa és una localitat enclava a la confluència dels rius Ebre, Segre i Cinca, amb una rica trajectòria històrica, econòmica i cultural. Els components etnogràfics de tots aquests aspectes són objecte de tractament en aquesta exposició que es podrà visitar, en horari de la biblioteca, fins el 15 de desembre.