L'exposició 'El món de Schulz, Charlie Brown i Snoopy' fa parada a la Biblio

L'homenatge al creador d'Snoopy es pot veure fins al 18 d'agost.

Divendres, 18/08/2023

Aquesta exposició vol commemorar el centenari del naixement de Charles Schulz, autor de la tira còmica Peanuts, on van néixer personatges tan icònics com Charlie Brown, Snoopy, Linus van Pelt o l'ocell Woodstock

L'essència del còmic, però, no sempre és tan lluminosa com podria semblar, i sovint s'hi amaguen serioses consideracions filosòfiques sobre l'essència humana, i moltes temàtiques relacionades amb la frustració i les depressions. 

La mostra és una producció realitzada per Plataforma Blanc i Negre gestionada per la Gerència de Servei de Biblioteques de Diputació de Barcelona.

Charles Monroe Schulz, nascut a Minneapolis el 26 de novembre de 1922 i mort a Santa Rosa el 12 de febrer de 2000, va ser un dibuixant nord-americà, conegut arreu del món per les tires còmiques de Charlie Brown. Aquesta és pràcticament l'única obra de l'autor, i que durant 50 anys va portar diàriament un acudit en multitud de diaris arreu del món. 

WhatsApp Image 2023 08 09 at 165251


L'exposició consta de 8 plafons. 

  • En primer lloc es presenta a Charlie Brown, Snoopy i Woodstock, atès que són probablement els tres personatges més coneguts de Peanuts, amb la història de la seva primera aparició editorial, trets més característics, etc.
  • En el segon plafó coneixerem a Schroeder i els germans van Pelt (Lucy i Linus), tres personatges també força coneguts i que es troben entre els primers en aparèixer en aquesta tira còmica.
  • El tercer i el quart plafó està centrat exclusivament en personatges femenins de gran importància, com Peppermint Patty, Marcie o la noieta pèl-roja.
  • En el plafó 5 els personatges femenins de Peanuts tenen un protagonisme molt destacat i, a més, acostument a tenir un rol força dominant, mentre que els masculins acostumen a ser més aviat tímids i passius. A més, a través de Peppermint Patty o Lucy, s'aborden temes com el sostre de vidre i la inclusió de la dona en la indústria dels esports.
  • En el plafó 6 es parla d'interculturalitat. Franklin, el primer personatge afroamericà de la sèrie, va aparèixer poc després de l'assassinat de Martin Luther King, i va ser un canal per a visibilitzar el desig de l'autor per a avançar en la normalització racial als Estats Units.
  • En el 7 destaca el món dels peabyts. Aquí es comenten altres temàtiques rellevants que apareixen recurrentment a Peanuts, alguns d'ells també de temàtica social, com les protestes contra la repressió governamental exercida sobre aquells que es manifestaven contra la guerra de Vietnam.
  • El darrer plafó té gran importància, atès que la forma com encara Schulz la depressió és sempre molt intensa, detallada i analítica, probablement extreta d'experiències personals. Tots els personatges humans d'aquesta tira còmica són profundament infeliços, cadascun a la seva manera, mentre que normalment els personatges animals són curiosament sempre un deix de felicitat i alegria

WhatsApp Image 2023 08 09 at 165300

.
  •