Lectura musicada de poemes de Josefina Peraire i celebració del Dia Mundial de la Poesia

19/03/2017
19 de març de 2017
La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell celebrarà el Dia de la Poesia amb una Lectura musicada de poemes de Josefina Peraire. 

Serà el proper dimarts, 21 de març, en una activitat en la qual Anna Miralpeix serà l'encarregada de llegir els poemes de Josefina Peraire, una poetessa molt vinculada a Taradell, que ens va deixar fa uns mesos. L'activitat començarà a 2/4 de 8  del vespre i l'acompanyament musical anirà a càrrec de Coloma Bertran (violí). Tot seguit es farà la inauguració de l'exposició de poemes d'autors locals Abril Poètic.

 

Josefina Peraire

Josefina Peraire Alcubierre va néixer a Barcelona l'any 1947. En els darrers 21 anys va viure durant diverses èpoques a Taradell, on hi tenia una casa, i va establir molts vincles, tant amb el poble com amb la seva gent. A Taradell sovint es retirava a escriure i hi tenia previst passar-hi gran part de la seva jubilació. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la UB es va dedicar a l'ensenyament com a directora pedagògica a l'escola Ramon Llull de Barcelona. Després de la mort del seu segon fill va abandonar les tasques docents i es va dedicar a la ceràmica i a l'escultura. En aquest sentit, va participar en nombroses exposicions individuals i col·lectives i era habitual que, algunes de les seves obres, il·lustressin els seus llibres de poesia. Va formar part del Grup Literari Poesia Viva i era membre actiu del Seminari d'Investigació Poètica de Barcelona. Va guanyar diveros premis literaris i va publicar set llibres de poesia, tots en llengua catalana i un d'ells en edició bilingüe: català-francès. Artista polifacètica, les seves activitats van girar sempre entorn de l'art: la música, la ceràmica, l'escultura i molt especialment, la poesia en la qual hi va estar abocada fins al seu final. Va morir a finals de maig del 2016 a conseqüència d'un accident de trànsit. 

Com és la poesia de Josefina Peraire? Segons deia ella mateixa: "M'atrapa el repte de la brevetat, d'encabir en disset síl·labes o en trenta-una tot un món de sensacions. Em ve de lluny aquest joc apassionant, de quan vaig saber que la paraula i jo aniriem sempre de la mà". La poesia de Josefina Peraire és una poesia de síntesi, que no vol pas dir avara, ja que els seus poemes són ben generosos en imatges líriques, en metàfores subtils i en vols semàntics. Així, doncs, diu el que vol dir, i ho diu bé però fuig de la retòrica artificiosa i de la lletania de la confusió. Li agradava el vers curt i es trobava com el peix a l'aigua en les breus però colpidores emocions ofertes per les estrofes japoneses del haiku i la tanka, estrofes amb què va construir gairebé sencer el primer dels seus poemaris editats.

Els patrons formals als quals la poeta s'ha cenyit amb pulcritud extrema són: disset síl·labes per als haikus, en l'ordre de 5-7-5, i trenta-una síl·labes per a les tankes, en l'ordre 5-7-5-7-7; pel que fa a les terminacions dels versos, totes femenines i planes, comptant, no com en la mètrica catalana, sinó fins a l'última síl·laba tònica, sinó totes les síl·labes; i, pel que fa a la ritma, versos blancs absoluts, sense ni una consonància o assonància en cap dels tres o cinc versos. Per això els qualifiquem d'òptims des del primer fins al darrer. A la seva obra hi trobarem tankes, i també haikus, però uns dins dels altres. 

La lectura dels seus poemes, que es podrà veure i escoltar el proper 21 de març, s'ha estructurat en quatre parts: 

Albades i ponents. Amb els poemes d'aquest apartat podrem aproximar-nos més en la identitat de la poetessa.

Impromptus. On podrem conèixer les sensacions i reaccions poètiques de l'autora davant determinats esdeveniments. 

Entropia. Com a dona compromesa amb el seu entorn, alça la veu contra les injústices del dia a dia. 

Amb la natura als ulls. On l'autora s'esplaia en recollir els colors i les formes de la natura. 

Cartell Josefina Peraire

La lectura dels poemes anirà a càrrec d'Anna Mirapeix. Ella és poeta i ha participat en nombrosos recitals arreu del territori català. La trobareu recopilada en diferents antologies i en el llibre El silenci ja hi era (Tapís, 2016). En diverses ocasions també ha preparat lectures d'altres autors i porta a terme tallers d'interpretació poètica a les escoles. I l'acompanyarà al violí Coloma Bertran, violinista i compositora. Titulada en Violí clàssic per l'Escola Superior de Música de Catalunya i en Violí jazz i musiques improvisades pel Centre des Musiques Didier Lockwood a França. Ha estat membre, entre d'altres, de l'Orquestra de Cambra Terrassa48, Cordes del Món, l'Eclectic Colours Orchestra i Latitud Tango. També ha col·laborat amb La Carrau, El Pont d'Arcalís (amb Les Violines), Xazzar, Elena Gadel, Kiko Veneno (amb Cordes del món), Manuel Fuentes & Spring's Team i Sabor de Gràcia.Ha participat en diversos enregistraments, els darrers han estat Connexions (Guillem Roma, 2017), Càntut (Belda & Sanjosex, 2016), Doble Vivo (Kiko Veneno amb Cordes del món, 2016, ), V. I. D. Very Important Discotecas (Fundación Tony Manero, 2016), Monstres i Princeses (Obeses, 2015), Delicada (Elena Gadel, 2014). Actualment forma part dels projectes Belda & Sanjosex, Guillem Roma i la Càmping Band Orquestra, Les Violines, Duetu i Duo Coloma Bertran & Quim Abramo. Com a compositora, l'any 2012 algunes de les seves composicions es publiquen en el recopilatori “Recull de partitures del Curs Rural” i l'any 2015 i 2016 obté una Beca SGAE per a l'ampliació d'estudis internacionals i per la creació. En l'àmbit de la docència, amb més de 10 anys d'experiència, és professora de violí a L'Escola de Música de Taradell i a les Aules Associades, Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta, de l'Escola de Música de Vic.