'La Ràbia' de Lolita Bosch, al Club de Lectura del mes d'octubre amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

El 10 d'octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l'objectiu de fer créixer el coneixement sobre els trastorns mentals i de conscienciar la població sobre aquestes malalties.
Dimarts, 10/10/2017

Per commemorar aquest dia, les Biblioteques d'Osona fan el Club de Lectura del mes d'octubre de forma conjunta. Enguany l'obra escollida és La Ràbia de Lolita Bosch que tracta sobre l'assetjament escolar. Aquest Club de Lectura conjunt tindrà lloc el 18 d'octubre a la Biblioteca Bac de Roda (Teatre Eliseu) de Roda de Ter a partir de 2/4 de 8 del vespre. La sessió estarà conduïda per Lolita Bosch, autora del llibre, i d'un professional de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic i es compta amb la col·laboració d'Osonament.

Portada \'La ràbia\'

L'argument

Valenta, honesta i brutalment personal, la nova novel·la de Lolita Bosch rememora el bullying patit per l'autora en l'adolescència. El premi Roc Boronat 2016 és una narració emocionant i imprescindible, una denúncia d'una realitat execrable i massa sovint silenciada. Avui la Lolita és una escriptora i periodista reconeguda; és mare, treballa per la pau i li agrada viure la vida. I per fi ha trobat la força per escriure sobre la seva adolescència, quan dels catorze als disset anys, com tants altres adolescents, va ser víctima de bullying. La Lolita va patir insults i humiliacions, i va sentir la indiferència i el menyspreu. Va convertir-se en algú que vol passar desapercebut, una ningú, i va haver d'aprendre què és ser de ferro i només voler que els dies que passaven tan lents s'acabessin, s'acabessin, s'acabessin... Un temps de cruel complicitat entre companys i companyes de classe, però alleujada per un diari de color verd on l'autora va començar a escriure sobre la insuportable sensació d'ofec que l'ensorrava, sobre la foscor que l'envoltava i la ràbia que va créixer pensant que seria eterna. Fins avui. Una narració que traspua emoció i sinceritat i que es llegeix amb el cor encongit, tal com l'autora va viure els anys que aquí descriu. Una lectura obligatòria.

Lolita bosch

L'autora

Va néixer a Barcelona l'any 1970. És novel·lista i activista per la pau. Però també fa literatura infantil i juvenil, assaig i edita antologies. Dues novel·les seves s'han dut al cinema. I, en total, ha escrit més de 70 llibres que han estat traduïts a diferents idiomes. Ha rebut prestigiosos premis, tant de literatura com de periodisme. Investiga constantment i des de tots els angles possibles els vincles entre la literatura, la violència i la pau.

 

A la comarca d'Osona, una comissió formada perOSONAMENT (Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona), l'Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona (AFMMO)Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Universitat de Vic (UVic) promou un programa d'actes per acostar aquesta realitat a la població. A banda de la comissió, diferents entitats de la ciutat de Vic i de la comarca d'Osona s'impliquen en l'organització, la difusió i l'acollida d'aquests actes, els quals formen part de la seva programació estable. És aquest el cas de les Biblioteques d'Osona. Des de l'any 2008, les Biblioteques d'Osona s'adhereixen al Dia Mundial de la Salut Mental organitzant, en col·laboració amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, un conjunt d'actes que pretenen donar a conèixer la problemàtica dels trastorns mentals, trencar amb les barreres i prejudicis que envolten la salut mental, lluitar contra l'estigma que limita els drets i les possibilitats de recuperació de les persones afectes i contribuir a garantir les mateixes oportunitats a tothom, facilitant alhora la integració en la societat de les persones que pateixen un problema de salut mental.Així, durant el mes d'octubre, les Biblioteques d'Osona realitzen una mostra documental que recull llibres que tracten sobre els trastorn mentals, dediquen l'hora del conte a acostar, d'una forma amena i entenedora, els problemes de salut mental a un públic familiar, i celebren un club de lectura d'àmbit comarcal que aplega els lectors dels diferents clubs de lectura de les biblioteques i bibliobusos d'Osona per comentar un mateix llibre, el qual tracta d'algun tipus de trastorn mental.