La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic estarà dedicada a l'Agrupació Sardanista de Taradell

Concretament a la dècada dels 80 quan hi va haver una revifalla de la sardana a Taradell. 

Dijous, 26/10/2023

L'Arxiu Fotogràfic de Taradell, juntament amb el Grup de Recerca Local, participarà per vuitè any consecutiu a la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic.

Després de recuperar filmacions dels Gegants de Taradell (2016), de la Festa de l'Arbre (2017), de l'Agrupament Rocaguinarda (2018), de l'Esbart Sant Genís (2019), del primer ascens a Primera Regional de la UD Taradell (2020) i del pilot taradellenc Josep Pujol (2021), el Grup de Trialers de Taradell (2022) i enguany estarà dedicada a la revifalla de la sardana a Taradell. 

Expo sardanes (7)

La projecció es farà aquest dijous a partir de les 7 de la tarda a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i servirà per recuperar imatges d'una part de la història de l'Agrupació Sardanista a Taradell. 

A finals de la dècada de 1970 i durant els anys 80, la sardana a Taradell va tenir una gran revifalla gràcies a l'empenta de l'Agrupació Sardanista. D'aquells anys hi ha molt material audiovisual i fotogràfic que inclou cursets, audicions, aplecs i activitats diverses. A partir d'enregistraments cedits per Maria Rosa Soler i Miquela Blanch, hem fet un petit documental que repassa una part de la història de la sardana a Taradell i d'aquesta entitat.
S'aprofitarà la projecció per fer una tertúlia amb els protagonistes.

També es podrà veure una exposició de fotografies que repassa la història de la sardana a Taradell. 

Cartell Cinema Etnogràfic 2023

13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural  de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. La Mostra des de fa unes edicions, té caràcter multiseu, i combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel•lícules de ficció actuals, sempre amb el denominador comú de ser, d'una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l'audiovisual ha penetrat en l'etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s'ha servit de l'audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic es realitza arreu del país i són diferents entitats que formen part de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, les que l'organitzen. La mostra combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic, sota el denominador comú de ser, d'una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. 

El Museu del Ter coordina, per onzè any consecutiu, la programació de la Mostra a les comarques d'Osona i el Ripollès i és que la Mostra de Cinema Etnogràfic té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats d'aquestes comarques. Aquest any es faran 7 sessions en 6 poblacions diferents: Manlleu (2 sessions); Rupit; Taradell; Ripoll; Vic i Torelló.