INNOCENTADA
La Biblioteca i el bar de Can costa s'integren seguint el model del nord d'Europa

28/12/2021

Oodi és el nou fenomen que ha enamorat els ciutadans d'Hèlsinki i que ha format cues per entrar-hi. I seguint aquest exemple, la Biblioteca de Taradell deixarà de ser una Biblioteca covencional on hi ha d'haver silenci i on no es pot menjar ni beure-hi. I on fins ara tampoc està permès jugar.

Entre fer una canya o un cafè i anar a veure l'última exposició de Caravaggio, la majoria de catalans ho tenen clar. Almenys set de cada deu mai no van ni al museu ni a la biblioteca, segons l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicada fa uns dies.

Per contra, el 60,5% de la població acudeix, com a mínim un cop per setmana, a un bar, cafeteria o restaurant per prendre alguna cosa. D'aquest percentatge, un de cada cinc afirma anar "gairebé cada dia" a algun d'aquests establiments, on en la majoria dels casos la gent indica que hi va per reunir-se amb amics o familiars.

Un cop analitzades aquestes dades i seguint el model aplicat, per exemple, a Hèlsinki, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell i el bar de Can Costa s'uniran.

Biblio Oodi

Es tracta del projecte cultural més ambiciós de les darreres dècades: una biblioteca que comptarà amb els avenços tecnològics més moderns i innovadors serveis que redefineixen el concepte d'aquests temples de la lectura per al segle XXI.

A partir d'ara, no serà així. A la planta baixa també s'hi podrà esmorzar en una cafeteria-restaurant que substituirà el fins ara Cafè de Can Costa, mentre que l'espai actual del bar s'hi ubicarà el Fons de Senderisme, Excursionisme i Viatge i on, a banda de consultar els documents, s'hi podrà visualitzar algun curt dedicat a aquesta temàtica. 

Pel que fa a la Sala Infantil, es mantindrà el mateix espai però s'hi instal·larà un petit parc infantil on els nens puguins saltar i jugar. L'espai s'engrandirà fins als jardins de Can Costa amb una gran terrassa on els usuaris podran llegir mentre prenen el cafè. I pel que fa al silenci, l'objectiu és que sense que la gent pugui parlar amb tota normalitat. 

Biblio Oodi

Tot i aquestes novetats, la Biblioteca continuarà sent una biblioteca i no hi faltaran els llibres. Tots ells estaran al primer pis, que s'engrandrià per sobre del bar amb una nova sala amb parets intel·ligents que funcionen com a pantalles tàctils adreçada als joves. 

Com a principal innovació tecnològica figuren tres 'robots bibliotecaris', uns carretons amb conducció autònoma que tornen els llibres a la seva secció i, un cop allà, seran col·locats als prestatges per els bibliotecàries. 

Les obres començaran en els propers dies però no afectarà el servei i la Biblioteca es mantindrà oberta!

Biblio Tenerife

 

twitter