La Biblioteca de Taradell digitalitza revistes locals i llibres antics amb el suport de la Diputació de Barcelona

Dilluns, 10/03/2025

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell ha completat amb èxit la digitalització de diverses revistes locals i llibres antics escrits per autors locals gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte té com a objtectiu preservar i difondre el patrimoni documental de Taradell facilitant-ne l'accés a tota la ciutadania a través de la plataforma digital Trencadís. 

Entre les publicacions digitalitzades s'inclouen revistes locals de gran rellevància històrica i cultura, així com llibres antics que formen part del patrimoni bibliogràfic del municipi. Aquest procés de digitalització permet conservar aquests documents en format digital, assegurant la seva preservació a llarg termini i evitant el deteriorament dels originals.

Concretament s'ha digitalitzar la revista dels Tonis entre 1983-2007 i 2008-2020, el Butlletí del Centre Excursionista de Taradell (1980-2010) i diverses monografies dels qual destaca els llibres Ramon Serra Toneu o un altre de Joan Sastre que és un dels volums més antics que es conserva a la Biblioteca. També hi ha un document dels Jocs Florals de Taradell de 1913. Aquests s'afegeixen a altre revistes, llibres, programes i fotografies de Taradell que ja estan en aquesta plataforma.

Els materials digitalitzats estan disponibles per a la consulta pública a través de Trencadís, la plataforma de la Xarxa de Biblioteques Municipals que recull el patrimoni digital de les biblioteques de la província de Barcelona. Aquesta eina facilita l'accés en línia a documents històrics i culturals, permetent als usuaris consultar-los des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. 

Aquest projecte ha estat possible gràcies al finançament obtingut a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, que ha permès dur a terme la digitalització de les publicacions i la seva incorporació a la plataforma Trencadís. 

La digitalització d'aquestes revistes i llibres antics suposa un important pas endavant en la preservació del patrimoni documental de Taradell. A més, facilita l'accés a aquests materials per part de la ciutadania, investigadors i persones interessades en la història i cultura del municipi, promovent així la seva difusió i coneixement. 

Els documents antics sovint es troben en estat fràgil i són suceptibles al deteriorament causat pel pas del temps, les condicions ambientals o l'ús continuat. La digitalització permet crear còpies digitals d'alta qualitat que asseguren la conservació del contingut original, minimitzant la manipulació dels documents físics i, per tant, reduint el risc de danys. Aquesta pràctica és essencial per a la preservació proactiva del patrimoni documental.