Presentació del llibre 'L'escola El Colomer i Josefa Lleopart. Història d'una escola i d'una mestra rural a Taradell. 1942-1959'

21/09/2017
21 de setembre de 2017
La Biblioteca de Taradell serà l'escenari de la presentació del llibre L'escola El Colomer i Josefa Lleopart. Història d'una escola i d'una mestra rural a Taradell. 1942-1959

La presentació del llibre comptarà amb els autors del llibre, Júlia Aregall i Miquel Rosell; amb el Dr. Jacint Torrents, de la UVic-UCC; amb els alcaldes de Taradell i Tona, Lluís Verdaguer i Josep Salom i amb Montse Lleopart i Teresa Mirambell, d'El Colomer. La presentació es farà el proper dijous, 21 de setembre a partir de les 8 del vespre.

L'any 2015 el Grup de Recerca va realitzar un audiovisual sobre aquesta escola des dels punt de vista dels alumnes taradellencs que van anar en aquesta escola rural. El llibre però també contempla el punt de vista dels alumnes de Tona, Malla i Múnter que també hi van anar. Era un centre privat de primera ensenyança que s'anomenava col·legi El Colomer i estava situat al Mas Colomer, al barri de Mont-rodon. Va néixer l'any 1942 per solucionar el problema que plantejava la distància entre el nucli de la població i les masies, que estaven interessades a rebre classes particulars. Fins l'any 1945 no es va legalitzar. 

Josefa Lleopart havia obtingut el títol de magisteri l'any 1942 i el 1944 va fer les oposicions. Paral·lelament, va estudiar infermeria i es va treure el títol de practicant. Va treballar com a practicant amb la plaça interina fins al novembre de 1957, moment en què es va presentar a les oposicions a Madrid i en va obtenir la plaça. L'any 1961 l'escola es va traslladar a Tona, al carrer José Antonio, número 56. És l'inici del que més tard serà l'escola Parroquial de Tona i  se'n va fer càrrec el senyor Francisco Peralta. Amb aquest trasllat i després de 19 anys de funcionament, es posava punt i final a l'escola d'El Colomer. Josefa Lleopart va fer de practicant a Tona fins a la seva jubilació el 1983.

twitter