Inscripcions obertes pel curs d'escriptura narrativa amb Maria Rosa Nogué

15/03/2021

Quins són els principals mecanismes per a la narració d'històries? Quines són les tècniques que tenen en comú el conte i la novel·la? 

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font organitza un nou Taller d'Escriptura Creativa amb Maria Rosa Nogué, de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Es tracta de la continuació del curs que es va realitzar durant la primavera passada. Es farà tots els dilluns de les 6 de la tarda a les 8 del vespre,en format virtual, entre el 15 de març i el 10 de maig. Les inscripcions ja estan obertes i s'han de fer al taulell de préstec de la Biblioteca i el preu total del curs és de 40 euros.

Curs escriptura creativa

 

En aquest curs es realitzarà una aproximació als diferents gèneres de la narrativa, de cara a l'elaboració d'un projecte literari personal. Les sessions consistiran en una breu exposició teòrica, centrada en un exemple literari d'autors i autores rellevants. Al final de cada sessió, hi haurà una proposta d'exercici pràctic d'acord amb el tema tractat, que es comentarà la setmana següent amb el conjunt de l'alumnat.

Aquest serà el contingut de les 8 sessions: 

 

1) La mirada de l'escriptor. La ment i el llenguatge. L'observació, la imaginació, l'experiència, el record. La paraula precisa. Lectura d'un fragment de Jaume Cabré, La matèria de l'esperit. Escriptura d'un poema o prosa poètica de to biogràfic.

2) Els recursos narratius surten a escena: narració, descripció i diàleg. Lectures de Montserrat Roig i Isabel Allende. Escriptura d'una escena narrativa tot fent servir aquests recursos.

3) L'encadenament d'escenes com a articulació narrativa. Lectura de Thomas Mann. Escriptura de dues escenes encadenades.

4) L'organització de la trama. Tractament de l'argument: inici, nus, desenllaç. Els punts de gir. Lectura d' Anton Txèkhov. Escriptura esquemàtica d'una trama de conte.

5) Gènere curt i gènere llarg. Conte i novel.la: semblances i diferències. Aproximacions a la tècnica novel.lística. Lectura d'E.L. Doctorow. Escriptura esquemàtica d'una trama de novel.la.

6) El conte literari (I). Definició, estructura i tipus. Lectura d'un conte d'Edgar Allan Poe. Escriptura d'un conte breu de to fantàstic.

7) El conte literari (II). La teoria de l'iceberg. Lectura d'un conte d'Ernest Hemingway. Escriptura d'un conte breu de to realista.

8) El projecte literari personal. El recull de contes, la novel.la, el gènere biogràfic. Lectura de Josep Pla. Escriptura d'un esborrany del projecte propi.

cartell escriptura creativa 2021

twitter