Havies anat a la Guarderia del Vapor? Busquem el teu testimoni!

El Grup de Recerca està treballant en un reportatge sobres les escoles bressol del municipi. 

Dilluns, 30/10/2023

Al segle XX Taradell era una vila tèxtil. Fàbriques com El Tint (o Can Sert), el Vapor, Can Brugalla, Autonell-Canals, Puigmartí (i més endavant Can Costa) van donar vida no només al municipi sinó també als del voltant.

Totes aquestes fàbriques eren tèxtils però alhora molt diferents, sobretot pel producte que s'hi fàbricava, però també per altres peculiaritats. I una d'elles va ser la Guarderia que hi va haver al Vapor.

Guarderia Vapor (3)

 

Del 9 de gener de 1944 al 3 de novembre de 1967 la fàbrica Manufactures Serra Valet, coneguda popularment com el Vapor va posar en funcionament una guarderia única i exclusivament pels fills dels treballadors/es. Aquesta estava gestionada per les germanes religioses del Sagrat Cor juntament amb un equip de cuidadores. Els infants eren admesos als pocs dies de vida i s'hi podien estar fins als 6-7 anys.

La guarderia infantil a la fàbrica va ser una peça clau per l'empresa. Era un suport familiar en èpoques en què  ni la societat ni l'entorn administratiu oferien gaires oportunitats d'educació i/o formació, i molt especialment en el període de postguerra. Alhora atreia noves treballadores i reduïa al mínim les seves absències a la feina.

Guarderia Vapor (1)

Des del Grup de Recerca estem treballant sobre les escoles bressol al municipi i el primer testimoni que en tenim és aquesta guarderia que va funcionar gairebé 24 anys.

Si hi havies anat, si tens fotografies o objectes d'aquella època, posa't en contacte amb nosaltres (b.taradell@diba.cat) o vine a la Biblioteca.

Guarderia Vapor (2)