Exposició de fotografies sobre el carrer Sant Sebastià

Dimarts, 15/02/2022

Fins a mitjans del mes de febrer es pot veure a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font una exposició de fotografies antigues del carrer Sant Sebastià.

Es tracta d'un centenar d'imatges en el qual es veu l'evolució d'aquest vial des de principis del s. XX –ple de pedra-, fins a l'actualitat però també algunes de les seves cases a través de fotos de façanes, de les festes que s'han realitzat en aquest carrer (Corpus, la festa del c. Sant Sebastià, processons, o altres) així com també de la seva gent. Homes i dones que van tenir el seu negoci allà (el Dr. Serdà, en Deflí, en Conrad Vilarrúbia, en Pere de Can Marxant o la Drogueria Vivet, per citar-ne només alguns).

Exposició carrer Sant Sebastia (1)

Una mica d'història

El carrer Sant Sebastià de Taradell es va començar a formar a finals del s. XVI i a principis del XVII. En aquella època, les cases del primer tram i les de l'entorn de la capella de Santa Llúcia s'anomenaven Cases prop de la Creu, fent referència a una antiga creu de terme que estava situada a la plaça de les Eres, segons explicava Salvador Solagran en el llibre Els carrers de Taradell (2010).

Cap a finals del segle XVII i principis del XVIII es va formar un petit agrupament de cases a l'etron del pugi de les Tres Creus, aproximadament a la meitat de l'últim tram del carrer actual. Per aquest motiu, aquell vial també se'l coneixia com el carrer de les Tres Creus.

C. Sant Sebastià antiga

El 1707 el tram que va des de darrere la capella de Santa Llúcia fins a laplaça de les Eres s'anomenava carrer de Dalt de Santa Llúcia i en un altre document del 1813, a les cases properes a les Eres se les anomenava com a Cases prop de la Creu del Pedró.

Més recentment, i encara a la memòria de molts, el carrer Sant Sebastià també era conegut com a carrer de Dalt. Per acord municipal, el 18 de gener de 1930, el carrer de Dalt va passar a dir-se carrer Sant Sebastià, en resposta a una petició de diversos veïns de la zona.El 28 de setembre de 1936 per sessió municipal es va prendre l'acord de canviar el nom pel de carrer del 19 de juliol.. El 16 d'abril de 1939, per sessió municipal, es va prendre l'acord de canviar el nom pel de carrer del 19 de juliol. El 16 d'abril de 1939 el carrer recuperava el nom de Sant Sebastià. 

A principis de l'any 1977 van començar les obres per posar les clavagueres, les canonades d'aigua i l'asfalt, ja que era un dels carrers en més mal estat del poble i bona part d'ell format de pedra. Les obres van durar gairebé un any i mig, fins a la primavera del 1978.