Exposició de fotografies digitals sobre el Sender de Taradell

Es tracta de més de 200 imatges realitzades per Pep Bosch. 

Dilluns, 31/07/2023

El col·laborador de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell, Pep Bosch, exposa al vestíbul de la Biblioteca més de 200 fotografies digitals del Sender de Taradell: PR-C 42. Montseny-Guilleries.

Totes elles tenen en comú les marques groc-i-blanques que indiquen el PR (Petit Recorregut). Son imatges de tot el Sender realitzades el passat mes de juny. L'exposició es podrà visitar fins al 31 de juliol.

L'exposició s'ha realitzat amb motiu de la presentació del 38è volum de les Monografies del Montseny a la Biblioteca de Taradell. Un volum on s'hi troba un artible sobre el Sender de Taradell realitzat per Òscar Farrerons. 

Expo Sender Pep Bosch (3)

Aquest sender de petit recorregut, renovat i cuidat pel Centre Excursionista de Taradell, té una longitud de 14,80km. amb un desnivell acumulat de 380m. i una durada de poc més de 4 hores.El recorregut voreja el terme de Taradell per la seva banda est i sud-est, passant per alguns punts d'interès com: la Font Gran, l'Enclusa, el castell d'en Boix i la carena del Pi Gros. L'inici propi del recorregut, que és circular, és a la Font Gran. 

Portada Sender de Taradell: PR-C 42. Montseny-Guilleries

L'any 2008 el Centre Excursionista de Taradell va publicar el llibre Sender de Taradell: PR-C 42. Montseny-Guilleries amb textos històrics d'Antoni Pladevall i Font i textos de paisatge de Jordi Baucells i Colomer. La guia és un llibret de 72 pàgines que repassa els gairebé 15 kilòmetres de sender a partir de 13 punts d'interès: La Sagrera, la Font Gran, el Pujol, Sant Quirze, Les cuines de Rocaguinarda, L'Enclusa, el Castell d'en Boix, el Pi Gros, Gasala, Can Talaia, el Casal de Mont-rodon, el Pujolò i el Nucli Urbà. Cada un d'aquests punts d'interès els explica a partir d'il·lustracions i de notes sobre la fauna i flora que s'hi pot trobar i una ressenya històrica del lloc. També compta amb un plànol que recull una feina de molts anys començada per mossèn Vilacís i continuada per Mn. Baucells amb la col·laboració de Salvador Solagran. En el mapa hi podem trobar tots els topònims del terme, els punts d'interès, les masies, els senders, els límits territorials, les fonts, totes les corbes de nivell i fins i tot les antigues vinyes del poble. L'any 2020 es va reeditar el mapa.

A la Biblioteca disposem de diversos exemplars del llibre i del mapa. 

 

Descripció del recorregut del Sender de Taradell

0h Font Gran. Començarem el recorregut a la Font Gran de Taradell. Aquesta està situada darrera l'església parroquial de Sant Genís. Antigament aquesta font era coneguda com la Font de Sant Genís. Està datada del 1790 i deixa brollar l'aigua per 7 brocs metàl•lics i un cap central de pedra. Avançarem pel poble de Taradell durant uns 20 minuts fins que arribem al final d'aquest on creuarem la carretera que puja cap a la Collada de Mansa i agafarem un sender que s'enfila entre la carretera de la dreta i una pista que puja cap a l'esquerra.

0h 30min La Pedrera i la Creu de Pujol. En aquest punt passarem pel costat d'una antiga pedrera i per sota d'una creu que commemora la mort i el lloc de sepultura de 99 miquelets l'any 1822. Hem d'anar seguint les marques del PR sense cap problema, fins que toparem amb una bifurcació de camins.

1h 10min Bifurcació de camins. Deixarem la pista principal que segueix cap a l'esquerra i una altra de secundària cap a la dreta i prendrem un sender que s'enfila amunt fins a la Cinglera de l'Enclusa.

1h 25min Cinglera de l'Enclusa. És el punt més alt de tot el recorregut (846m), deixarem el sender que passa per sobre la carena de l'Enclusa i seguirem pel de sota la cinglera. Just al final de la cinglera, val la pena fer la petita grimpada per pujar fins a la senyera que veurem sobre nostre on podrem contemplar les vistes privilegiades des d'aquesta balconada. Passarem per la pedra de l'Enclusa, que porta aquest nom per la forma que té.

2h 10min Castell de Taradell. Tot i que el recorregut marcat no passa pel Castell, val la pena que ens hi desviem, són cinc minuts i, tant la vista com l'indret són molt recomanables de visitar. Per arribar-hi, el camí serpenteja entre grans balmes i grans blocs de pedra.

2h 50min Tomba dels Sequers de Gasala. Aquesta tomba és un dolmen prehistòric de 1,80m de llargada i 1m d'amplada que es troba en molt bon estat gràcies a la restauració feta el 1981 pel Centre Excursionista de Taradell, però abans d'arribar-hi toparem amb els Sequers de Gasala.

3h 30min Collet de Mont-Rodon. Vorejarem el camp de golf i se'ns obriran les vistes cap al Casal de Mont-rodon. Es tracta d'un edifici gòtic restaurat l'any 1982 i que, actualment, es troba en un excel·.lent estat.

4h 05min Font Gran. Arribada a la Font Gran.

Expo Sender Pep Bosch (6)

Expo Sender Pep Bosch (4)

Expo Sender Pep Bosch (5)

Expo Sender Pep Bosch (9)