Exposició de fotografies antigues: 'La Verge de Fàtima a Taradell'

A partir d'aquest dilluns es podrà veure al vestíbul de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell l'exposició de fotografies antigues La Verge de Fàtima a Taradell
Dissabte, 01/10/2016

La Verge de Fàtima va ser a Taradell el 14 i 15 d'octubre de 1950. L'Arxiu Fotogràfic de Taradell ha volgut recuperar algunes de les imatges que es van fer aquell cap de setmana a Taradell i recordar com el poble es va transformar durant aquells dos dies. L'exposició La Verge de Fàtima a Taradell és un recull de 54 fotografies en les quals es pot veure, per una banda, com els habitants de Taradell van guarnir i ornamentar cada carrer, plaça i façana del poble i per l'altra, els diferents moments de la visita de la Verge de Fàtima, aprofitant el recorregut que feia per tot Catalunya. Concretament les imatges reflecteixen el moment de la seva arribada, la processó de torxes, la processó coneguda com ‘la dels malalts', la benedicció i l'adéu a la Verge. Segons un número especial que va publicar la Revista ‘Taradell' el novembre d'aquell mateix any explica que “els taradellencs es van bolcar en cos i ànima en l'organització d'aquest acte”.

La Verge de Fàtima a Taradell
La Verge de Fàtima a Taradell

Aquesta és la sisena exposició de fotografies antigues que realitza l'Arxiu Fotogràfic de Taradell: una sobre la Fira de Santa Llúcia (2013), una altra sobre el cementiri (2014), una sobre la Festa de Sant Sebastià (2015), una altra sobre l'Aplec de la sardana (2015) i el passat mes de juny, es van recuperar imatges del primer Homenatge a la Vellesa (2016).

 

La Verge de Fàtima a Taradell

L'anunci que la Mare de Déu de Fàtima faria parada a Taradell es va fer el setembre d'aquell mateix any. Des llavors, els taradellencs i taradellenques van començar els preparatius anant al bosc a buscar feixos i carretades de pins, boix i ginebres que van servir per decorar els carrers i places de la vila. Les dates van escaure en un cap de setmana. Dissabte, una comitiva formada per ciclistes, motociclistes i els administradors de Sant Antoni, amb quatre cavalls, van anar a rebre la Verge, a les últimes cases del terme de Taradell, a tocar de Santa Eugènia. Concretament al trencant del Vivet, on les famílies de pagès veïnes van construir-hi un arc d'entrada al terme parroquial. Va ser el rector de Santa Eugènia, Mn. Josep Mas, l'encarregat d'entregar la verge a l'arxipreste de Taradell, Mn. Esteve Farrés. Allà la comitiva va començar la processó fins a la Plaça on es van fer els parlaments. Tot seguit es va fer la processó, guiada per unes torxes, pels carrers del poble. L'endemà es va fer una nova processó, de visita als malalts i la benedicció d'aquests. A la tarda-vespre es va fer l'adéu a la Verge de Fàtima lliurant la imatge als vilatans de Seva. L'organització de l'esdeveniment va anar a càrrec dels joves d'Acció Catòlica que van aconseguir, sense cap donatiu extraordinari i amb un poble on en aquella època hi havia uns 2.500 habitants, transformar la població.

Expo Verge Fàtima