Els Goigs de Taradell recollits en un llibre i una exposició

Antoni Gimeno ha recollit en un llibre els goigs de Taradell. Es tracta d'un recull dels goigs que es canten o s'han cantat en el terme municipal de Taradell i en els respectius aplecs de les rodalies. 
Dilluns, 01/05/2017

Portada llibre \'Els goigs de Taradell\'

En Els goigs de Taradell, tal i com s'anomena el llibre, hi podem trobar un inventari de les edicions conegudes dels goigs a Taradell, més de 50. Per una banda hi trobem els que s'han editat sobre el terme de Taradell. En total n'hi ha 38: Sant Genís (6), Sant Sebastià 810), Santa Llúcia (4), Sant Antoni Abat (1), Sant Quirze i Santa Julita (5), Mare de Déu de Mont-rodon (4), Santa Creu del Castell (1), Sant Lluís De Gonzaga (1) i dos goigs festius.  Per altra banda trobem els goigs d'altres poblacions foranes que la gent de Taradell hi tenia molta vinculació com per exemple en els aplecs de Sant Marc, Puiglagulla o Sant Segimon. També hi ha els goigs cantats a la vila de Taradell que no tenen edició pròpia com els goigs de la Verge del Roser, les cobles en alabança del Santíssim Sagrament, els goigs al Sagrat Cor de Jesús, els goigs a la Puríssima i els goigs a les ànimes del Purgatori. El llibre es complementa amb fotografies, un llistat de totes les edicions dels goigs i un text explicatiu de cada Sant. En el llibre, de 82 pàgines, també s'hi pot trobar una explicació de què són els goigs, els exvots, la seva evolució, els sants i llurs llegendes, els impressors i les col·leccions.

 

Aquest dijous , 4 de maig, a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca de Taradell, es farà la presentació del llibre en un acte en el qual es comptarà amb el seu autor, Antoni Gimeno i també amb Joan Arimany,gestor cultural, especialitzat en religiositat popular. Tot seguit es farà la inauguració de l'exposició Els goigs de Taradell que es podrà veure a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font durant tot el mes de maig. L'exposició, a banda de mostrar algun d'aquests goigs recollits en el llibre, es complementa amb fotografies antigues i també material com capelles, Sants, llibres, exvots, quadres, etc. 

 

twitter