El Grup de Recerca Local estrena 'Anastasi Aranda. Un mestre de poble' i presenta el projecte 'Avi, àvia! Canta'm una cançó'

21/01/2018
21 de gener de 2018
El Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) va repassar la feina feta durant el darrer any en l'acte anual en el qual es va estrenar el darrer documental elaborat pel grup: Anastasi Arnada. Un mestre de poble, es va presentar el darrer projecte del GRLT, Avi, àvia! Canta'm una cançó i també es van poder veure un tastet de les entrevistes realitzades durant el darrer any.

Eva Leucó, directora de la Biblioteca i presidenta del Grup de Recerca, va recordar que “avui fa 15 anys que celebràvem la inauguració de la Biblioteca a Can Costa” i que a partir de llavors “s'han portat a terme molts projectes dedicats a la lectura i a la Cultura, projectes en els que hi participen persones de totes les edats”. Va destacar però que “n'hi ha un que sobresurt per la seva magnitud, el projecte Fent Memòria que des de fa uns anys està duent a terme el GRLT amb la col·laboració de la Biblioteca i de l'Arxiu Fotogràfic”. A banda de repassar els pilars bàsics del grup “recollir, preservar i difondre”, Leucó va posar èmfasi en “un projecte col·lectiu, de poble i que vol posar en valor el passat dels taradellencs per convertir-lo en patrimoni per al present i sobretot per al futur”. Pel que fa a les entrevistes de vida es va poder veure un petit fragment de les 16 persones entrevistades el 2017 i que va servir per veure una petita mostra de la tasca de recollida i preservació dels records que fa el GRLT perquè “cada història que els avis ens expliquen és saviesa, un veritable tresor que tenim el deure de preservar”.

GRLT 2018 (7)

GRLT 2018 (2)

Un dels moments més emocionants va ser la projecció del documental Anastasi Aranda. Un mestre de poble en el que a través de la histria de familiars, coneguts i exalumnes s'ha reconstruït la història d'un mestre que va deixar una gran empremta entre els taradellencs. Acompanyades d'imatges i de molta documentació, per fer el documental s'ha recuperat el testimoni d'Àngel Casademunt, Joan Coll, Joan Pressegué, Josep Riera, Candi Peipoch, Octavi Santigosa, Flora Aranda, Jaume Soler i Montserrat Coll, persones que el GRLT va entrevistar fa uns anys i que ja no són entre nosaltres, i també el de Sílvia Aranda, Lluís Autonell, Josep Autonell, Dolors Tarrats, Santi Rafalt, Anna Blancafort, Joan Jover, Corona Mas i Josep Ricart. Míriam Martínez, historiadora i membre del GRLT, va explicar que “la vida de l'Anastasi Aranda feia temps que la volíem explicar, però estava guardada en un calaix. Mentrestant, la figura del mestre anava creixent en les entrevistes que fèiem de vida als taradellencs”. Va afegir que “quan formes part del grup de recerca t'adones que la vida del poble la fan les persones, que ningú té un no  a explicar-te un bocí de la seva història, i que te l'expliquen sense embuts i sense amagar res. A vegades et diuen això no ho havia explicat mai a ningú. I nosaltres ens emocionem” i va agrair a Jaume Serra el fet d'haver participat en el rodatge amb una moto com la que tenia el mestre Aranda, més conegut com el Sr. Anastasi.

GRLT 2018 (4)

GRLT 2018 (3)

El darrer projecte del GRLT és Avi, àvia! Canta'm una cançó, un projecte que pretén “recollir, preservar i difondre aquelles cançons que els avis i les àvies cantaven des de petits”, va explicar Laia Miralpeix, coordinadora del Grup de Recerca que va afegir que són “cançons infantils, religioses, històriques, de bressol, picaresques, amoroses... totes i tenen cabuda”. Durant l'acte es va presentar una petita mostra d'avia i àvies dels alumnes de tercer de l'escola Sant Genís i Santa Agnès amb qui el GRLT col·labora a través del projecte intergeneracional. Miralpeix va destacar que “es un projecte inicial que ha d'anar creixent”. En les primeres cançons que s'han gravat hi intervenen Magí Reig, Maria Carme García, Maria Gómez i Lluís Luque, Encarna Väzquez, Mercè Romeu, Carme Coma, Jaume Tió, Joan Grau i Rosa Lladó i Montse Alcubierre.

GRLT 2018 (5)

GRLT 2018 (6)

Finalment, van intervenir Josep Miret, membre del Grup de Recerca Local i Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell, que van destacar la feina realitzada des del GRLT des de fa deu anys. Durant l'acte també, en el qual hi van assistir més de 130 persones, es van conèixer els guanyadors del concurs d'Instagram #JoVaigAmbAtxaDeBarballó que van ser Marta Ramírez i Lluís Pujadas i es va lliurar un petit obsequi a tots els entrevistats duran el 2017.

Tots aquests vídeos els podreu trobar properament al web del Grup de Recerca Local de Taradell. 

GRLT 2018 (8)

GRLT 2018 (1)