El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental ‘Les atxes de barballó a Taradell’

Coincidint amb els actes de la festa major d'hivern de Taradell, el proper dissabte 21 de gener, el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acte anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2016. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. També es presentarà l'audiovisual 'Les atxes de barballó a Taradell'. 
Dimecres, 18/01/2017

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 210 entrevistes i s'han realitzat 15 documentals: Jordi Coll, l'escloper de Taradell (2009), Pere Cantal, una vida a pagès (2009), Els jocs dels nostres avis (2010), La vinya a Taradell (2010), L'escola dels nostres avis: El Gurri (2010), L'escola de les monges. Històries viscudes (2011), Fem mató amb la Cèlia Santigosa (2012), La fira de Santa Llúcia (2012), La matança del porc a Taradell (2013), La fàbrica tèxtil de Can Costa (2014), L'Escola del Colomer (2014), La festa del carrer Sant Sebastià (2015); En Mingo Poiós, de personatge popular a personatge de llegenda (2016); Les atxes de barballó (2016).

 

Fent Memòria 2016. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell

Enguany el Grup de Recerca Local de Taradell ha realitzat 15 entrevistes de vida: Paquita Bagués Rafús, Aman Barfull Casadevall, Anna Blancafort Albareda, Josep Campos Avillar, Jaume Caralt Colldelram, Carme Coma Buixó, Isabel González Uribe, Dolors Madriguera Espelt, Josep Puig Codina, Magí Reig Tetas, Roser Sala Pou, Andreu Sañé Mora, Pere Serra Romeu, Frederic Vila Jané i Miquel Vilardell i Erra i nou de temàtiques. Dues relacionades amb el teatre (Maria Pagès Mateu i Josep Riera Godayol), una sobre Els Brillant's (Vicenç Tió Brugalla) i set que es van fer servir pel documental sobre en Mingo Poiós, presentat a l'estiu: Jaume Caralt, Antoni Casassas, Maria Freixas, Lluís Reig, Dolors Sánchez i Concepció Riera.

 

La tradició de les atxes de barballó

Paral·lelament s'ha treballat en l'elaboració del documental Les atxes de barballó. I és que Taradell és un dels municipis on es conserva el costum d'anar a rebre els Reis amb atxes de barballó, una tradició que ha passat de pares a fills, d'avis a néts i que no s'ha vist superada per la comoditat del fanalet. En l'audiovisual s'explica aquesta tradició a través del testimoni d'una vintena d'avis i àvies de Taradell i també com gràcies a entitats, persones i institucions com l'Agrupament Escolta Rocaguinarda, l'Andreu Sañé o a través dels tallers d'atxes que es fan des de fa uns anys a les tres escoles del municipi. El foc, el fum i l'olor de les atxes contribueixen a crear un ambient màgic per rebre a Melcior, Gaspar i Baltasar. En l'audiovisual també es posa en context aquesta tradició dins les festes de foc a Catalunya, per això s'ha comptat la col·laboració de Manel Carrera, autor del llibre ‘Calendari de festes amb foc'; també es parla del barballó i de com s'està perdent amb el biòleg Jordi Baucells i de quin és el procés per fer una atxa.

 

Concurs d'Instagram

Des del Grup de Recerca i conjuntament amb la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i la Comissió de Festes de Taradell es va organitzar un concurs d'Instagram coincidint amb la Cavalcada de Reis, la tarda-nit del 5 de gener. El concurs estava obert a tothom i hi ha participat una seixantena de persones. L'únic requisit era ser seguidor d'Instagram de la Biblioteca @bibliotaradell i penjar les fotos a Instagram amb les etiquetes #JoVaigAmbAtxaDeBarballó i #ReisTaradell17 entre els dies 5 i 8 de gener. Aquest dissabte es donaran a conèixer els guanyadors a la millor foto i a la més original.

 

Primer aniversari de la web

El gener de l'any passat, el Grup de Recerca va estrenar el seu web: <www.gruprecercataradell.cat> que recull  la feina feta pel grup en els darrers 8 anys.  A banda de la informació bàsica del GRLT i d'activitats o notícies, destaquen dos apartats: els temes monogràfics i els protagonistes. En els temes monogràfics s'hi poden trobar els treballs que des del grup s'han realitzat des de l'any 2009 i fins a l'actualitat. En cada un d'ells, a part de poder visualitzar el documental, s'hi poden trobar textos, fotografies i materials informatius que ajuden a complementar la informació. L'altre apartat que destaca recull les entrevistes de vida que s'han fet fins ara a la gent gran del municipi.