El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental ‘Anastasi Aranda, un mestre de poble’

Coincidint amb els actes de la festa major d'hivern de Taradell, el proper dissabte 20 de gener, el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acta anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2017. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. També es presentarà l'audiovisual sobre el mestre Anastasi Aranda.
Dilluns, 15/01/2018

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 230 entrevistes i s'han realitzat 17documentals: Jordi Coll, l'escloper de Taradell (2009), Pere Cantal, una vida a pagès (2009), Els jocs dels nostres avis (2010), La vinya a Taradell (2010), L'escola dels nostres avis: El Gurri (2010), L'escola de les monges. Històries viscudes (2011), Fem mató amb la Cèlia Santigosa (2012), La fira de Santa Llúcia (2012), La matança del porc a Taradell (2013), La fàbrica tèxtil de Can Costa (2014), L'Escola del Colomer (2014), La festa del carrer Sant Sebastià (2015); En Mingo Poiós, de personatge popular a personatge de llegenda (2016); Les atxes de barballó (2016); Recordant una Rosa al Viento (2017), La festa de l'arbre 1976-1978 (2017) i Anastasi Aranda, un mestre de poble (2017). 

 

Anastasi Aranda, un mestre del poble

Sí a Taradell hi ha un professor que es recorda amb estimació i respecte aquest és Anastasi Aranda (Ródenas, 25 de desembre de 1901-La Garriga 30 d'octubre de 1958). El 1929 i amb 27 anys va aconseguir el títol de Maestro de primera enseñanza i va entrar a treballar com a interí a l'escola nacional de nens de Valdealgorfa. Va arribar a Taradell el setembre de 1933 quan se li va concedir la plaça de l'escola municipal. Hi va estar fins l'any 1939 quan va ser denunciat, pres i jutjat per un Consell de Guerra que el va condemnar a 15 anys de presó i va ser donat de baixa com a mestre nacional. Tot i demanar la seva llibertat en diverses vegades, fins i tot per l'alcalde d'aquella època, no va sortir de la presó de San Miguel de los Reyes (València) fins al 10 de juny de 1943. Va tornar a Taradell però no va poder recuperar el títol de mestre. Així va ser com Anastasi Aranda va començar a fer classes particulars a les cases de pagès i de repàs, als vespres a casa seva. Va trobar feina al col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic i més endavant a La Garriga, on va morir per un atac de cor, mentre feia classe.

Aquest documental pretén explicar la vida d'aquest mestre sense oblidar-nos dels entrebancs polítics amb els quals es va trobar però sobretot d'una persona que tenia la docència com a vocació i que va deixar una gran petjada entre els seus alumnes tal i com ho demostren els testimonis recollits pel Grup de Recerca Local.

 

Fent Memòria 2017. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell

Enguany el Grup de Recerca Local de Taradell ha realitzat 16 entrevistes de vida, algunes d'elles que s'han aprofitat per fer el documental sobre l'Anastasi Aranda i una ha estat sobre els Lluïsos. Aquestes han estat: Sílvia Aranda Freixas, Lluís Autonell Costa, Josep Autonell Costa, Quim Cuesta Burguesa, Anna Maria Galdón, Joan Jover Díaz, Josep Nogué Miralpeix, Aureli Pardo Coello, Pepita Pons García, Dolors Reig Vilanova, Joan Roma Garolera, Maria Solà Vila, Dolors Tarrats Codina, Clotilde Tió Orra i Regina Tolsau Brigue.  

El mes d'abril i coincidint amb la presentació del llibre Els goigs de Taradell d'Antoni Gimeno es va entrevistar a Llucià Anglada, de la impremta Anglada de Vic, i es va fer un petit audiovisual de com s'imprimien els goigs antigament.

A mitjans de juliol el GRLT va presentar el documental Recordant…Una rosa al viento amb la finalitat de recuperar com es va viure  a Taradell la gravació de la pel·lícula Una rosa al viento  l'any 1983. Es tractava d'un film que va comptar amb una taradellenca entre el repartiment d'actors:  Montse ‘Sete' Molas, que amb només 12 anys va compartir guió amb Xavier Cugat, Mònica Randall, Alfredo Landa, Sílvia Tortosa o Helga Liné, entre d'altres. Aquest documental que podeu recuperar al web del GRLT www.gruprecercataradell recull records, anècdotes i vivències del que va ser la gravació d'Una rosa al viento a través dels seus protagonistes: la pròpia gent de Taradell poc acostumada a que el poble es convertís durant uns dies en un plató de cinema. Així, a banda de la protagonista, entrevistada per Albert Om, es va comptar amb el testimoni de Dolors i Carme Arumí, Dolors Vivet, Jacint Font, Joan Comerma, Joan Roma, Jordi Redón, Josep Ricart, Josep Valverde, Maria Carrera, Maria Miralpeix, Miquela Blanch, Pep Gallifa i Toni Reig.

Finalment, el 15 de setembre i amb motiu de la jornada de Cinema Etnogràfic vam preparar un audiovisual dedicat a la Festa de l'arbre de Taradell. L'any 1904 es va celebrar per primera vegada i es va fer anualment i de manera ininterrompuda fins a l'any 1925. Cinquanta anys més tard, concretament el 23 de maig de l'any 1976 es va recuperar una tradició que més enllà de commemorar l'arribada de la primavera i l'esclat de la natura simbolitzada per l'arbre, a Taradell tenia una vessant cultural i patrimonial. La filmació de l'any 1976 és de Vicenç Tió, a qui també s'entrevista i es complementa amb fotografies de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.

 

Concurs d'Instagram

Des del Grup de Recerca i conjuntament amb la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i la Comissió de Festes de Taradell es va organitzar un concurs d'Instagram coincidint amb la Cavalcada de Reis, la tarda-nit del 5 de gener. El concurs estava obert a tothom i hi ha participat una vuitantena de persones. L'únic requisit era ser seguidor d'Instagram de la Biblioteca @bibliotaradell i penjar les fotos a Instagram amb les etiquetes #JoVaigAmbAtxaDeBarballó i #ReisTaradell18 entre els dies 5 i 8 de gener. Aquest dissabte es donaran a conèixer els guanyadors a la millor foto i a la més original.

 

El web del Grup de Recerca Local

Des de fa dos anys el Grup de Recerca va estrena el web <www.gruprecercataradell.cat> que té com a objectiu facilitar la divulgació i preservació de tots els testimonis i material recollits sobre Taradell des de fa 9 anys. A banda de la informació bàsica del GRLT i d'activitats o notícies, destaquen dos apartats: els temes monogràfics i els protagonistes. En els temes monogràfics s'hi poden trobar els treballs que des del grup s'han realitzat des de l'any 2009 i fins a l'actualitat. En cada un d'ells, a part de poder visualitzar el documental, s'hi poden trobar textos, fotografies i materials informatius que ajuden a complementar la informació. L'altre apartat que destaca recull les entrevistes de vida que s'han fet fins ara a la gent gran del municipi.