Documental i col·loqui 'Camins de dones. La violència de camí cap a la fàbrica' amb motiu del 25N

Dijous, 24/11/2022

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell serà l'escenari d'un dels primers actes que Som Dones ha organitzat amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. 

Serà el dijous 24 de novembre a partir de les 7 de la tarda i es tracta de la projeccció del documental Camins de dones. La violència de camí cap a la fàbrica de Judit Caballeria Casals i Marina Cirera Gaja del Museu del Ter. Després del documental es farà un col·loqui.

Es tracta d'un documental produït amb motiu de l'exposició Xinxes, puces i fabricantes, les treballadores del tèxtil al Ter que es va poder veure al Museu del Ter entre el 7 de març i el 6 de juny de 2018. L'audiovisual Camins de dones se centra en una de les temàtiques sobre les que el museu ha estat realitzant recerca durant els darrers anys. Anar a treballar a la fàbrica implicava un desplaçament. Un recorregut protagonitzat sobretot per grups de dones, sovint molt ben organitzats i que creixien a mesura que s'acostaven al destí. Durant el trajecte parlaven, resaven, cantaven, de vegades festejaven i sovint esquivaven la vigilància masculina. Amb els anys aquestes dones van donar forma i fins i tot identitat a alguns d'aquests camins. És el cas, per exemple, del “camí de la paciència” que unia Sant Pere de Torelló amb les fàbriques de Vila-seca i Borgonyà. O el “camí de les xinxes”, que unia Folgueroles amb les fàbriques de Roda i les Masies. Més tard, a partir de la segona meitat del segle XX, els autocars van començar a substituir aquests camins, ara abandonats.