Club de Lectura: 'Galatea' de Josep Maria de Sagarra

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell dedicarà, un any més, un Club de Lectura a una obra de teatre que posteriorment aniran a veure. 

Dimecres, 14/04/2021

En el marc del projecte Llegir el teatre que pretén impulsar clubs de lectura de textos teatrals a les biblioteques públiques de Catalunya, a partir del treball d'algunes de les principals obres de la temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Club de Lectura del mes d'abril estarà dedicat a l'obra Galatea de Josep Maria de Sagarra. 

El Club de Lectura es reunirà, en format presencial, el dimecres 14 d'abril a 2/4 de 8 del vespre estarà conduït per Anna Fernández Clot. Posteriorment, el 13 de maig, s'anirà al TNC per veure l'obra.

L'argument

Portada Galatea (2)

Es tracta d'una farsa en 3 actes que mostra la història de supervivència d'una dona, Galatea, a qui la vida li ho ha posat difícil. Galatea és una domadora de foques que treballa en un circ. Aquest circ desapareix després de la guerra, moment en què Galatea decideix fugar-se amb en Jeremies, el pallasso. Degut a la miseria en què viuen, Galatea haurà de vendre les seves foques a canvi de menjar. L'obra representa el xoc que pateixen els personatges, sorgits d'un món ple d'il·lusió una mica irreal, en tenir contacte amb un panorama de postguerra marcat pel dolor i la pobresa. Els protagonistes viatgen per Europa i topen amb la doble moral i la falta d'escrúpols del món dels negocis.

 

L'autor

Careto_Josep Maria de Sagarra

Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 1894-1961) és el dramaturg més característic del teatre poètic català. I tot i que va utilitzar la prosa en els intents de renovació de la seva obra dramàtica —amb peces ambicioses, com ara La fortuna de Sílvia (1947) i Galatea (1948)— i en comèdies i melodrames diversos, va ser en el poema dramàtic i en la comèdia en vers on aconseguí superar amb eficàcia els diferents models d'aquest teatre proposats a Catalunya des de les acaballes del vuit-cents fins a la Gran Guerra. Així mateix, cal destacar les seves traduccions teatrals de Shakespeare i la seva intervenció en la realització d'algunes de les revistes musicals més famoses del Paral·lel, com Charivari (1927). La poesia de Josep Maria de Sagarra va contribuir a la seva popularitat, amb poemaris com Cançons de rem i de vela, i en la seva obra narrativa destaquen la novel·la Vida privada (1932) o les seves Memòries (1954).