El llibre 'Ioga' d'Emmanuel Carrère, al Club de lectura de Salut mental amb les Biblioteques d’Osona

13/12/2021

Entre els actes organitzats per les Biblioteques d'Osona i Osonament per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental sempre es fa un Club de Lectura sobre un llibre que tracti algun tema de salut mental.

Enguany la trobada conjunta del Club de Lectura es farà el proper 13 de desembre al Teatre Municipal de Manlleu (c. del Pont, 9) a les 7 de la tarda i el llibre escollit és Ioga Emmanuel Carrère, una novel·la en la qual l'escriptor francès narra en primera persona una crisi depressiva. 

Les persones interessades en participar en el Club de Lectura de Salut Mental ja podeu passar a buscar el llibre a la Biblioteca. Per assistir-hi cal inscripció prèvia. 

 

L'argument

Portada iogaVet aquí un llibre que no és cap manual de ioga, i tampoc un benintencionat llibre d'autoajuda. Ioga és la narració en primera persona i sense embuts de la profunda depressió que va dur l'au­tor a ser diagnosticat amb un trastorn bipolari hospitalitzat durant quatre mesos. És, així ma­teix, un llibre sobre una crisi de parella, sobre una ruptura afectiva i les seves conseqüències. I so­bre terrorisme islamista i el drama dels refugiats. I sí, en gran manera també parla de ioga i de me­ditació, que l'escriptor practica des de fa vint anys. El lector té a les mans un text d'Emmanuel Carrère sobre Emmanuel Carrère escrit a la ma­nera d'Emmanuel Carrère. Fa temps que l'autor va decidir deixar enrere la ficció i la cotilla dels gèneres. I en aquesta obra, enlluernadora i do­lorosa, s'entrecreuen l'autobiografia, l'assaig i la crònica. Carrère hi parla de si mateix i avança en la seva exploració dels límits d'allò literari.

El resultat és l'expressió descarnada de les flaqueses i els turments humans, una immersió en els abismes personals mitjançant l'escriptura.

 

L'autor

Emmanuel CarrèreEmmanuel Carrère (París, 1957) s'ha imposat internacionalment com un escriptor extraordinari amb cinc novel·les de no-ficció. Són la que recuperem ara, L'adversari: «L'autor ha sabut transmetre amb una fluïdesa literària que no cau mai en falses retòriques aquesta inquietud abismal sobre el no-res» (Elena Hevia, El Periódico);Una novel·la russa: «Un relat original, multidireccional i pertorbador» (Sergi Pàmies); D'autres vies que la mienne (el millor llibre de l'any segons la premsa cultural francesa): «Una experiència literària brutal» (Pedro Almodóvar); Limonov (Prix des Prix): «Un relat superb i engrescador» (Joan Garí, Ara), i El Regne, publicat també a Llibres Anagrama: «Una mostra de gran intel·ligència narrativa, una obra escrita en estat de gràcia». És autor d'altres obres de ficció, com El bigoti i La Classe de neige (Premi Femina); de periodisme, com Il est avantageux d'avoir où aller, i biogràfiques, com Je suis vivant et vous êtes morts, sobre Philip K. Dick.

 

Cartell Club Salut Mental

 

twitter