'Chiquinho' de Baltasar Lopes, al Club de Lectura del mes de juny

04/06/2016
04 de juny de 2016
El Club de Lectura del mes de juny el dedicarem a la novel·la Chiquinho de l'escriptor capverdià Baltasar Lopes da Silva

En aquesta ocasió comptarem amb la presència del traductor al català, Pere Comellas, que l'any 2005 va guanyar el V Premi Giovanni Pontiero per la traducció d'aquesta obra. La importància d'aquesta novel·la va dur la Unesco a incloure-la entre les obres literàries més representatives de la Humanitat. L'activitat es portarà a terme el dijous 9 de juny a 2/4 de 8 del vespre i està emmarcada dins del projecte De Biblioteca a Biblioteca, de país a país.

Chiquinyo és una novel·la ambientada a les illes de Cap Verd durant la primera mietat del s. XX i en un cultura mestissa única, ni europa ni africana. Publicada l'any 1947 és la novel·la fundadora de la narrativa de Cap Verd moderna, pròpiament deslligada culturalment, encara que no lingüísticament, de la realitat colonial. Va ser l'expressió del moviment cultural 'Claridade' de la dècada dels anys 30 del passat segle.

 

Portada 1 Chiquinho

 

En ella es narra les aventures del petit Francisco Soares, Chiquinho, que creix en un món poblat per les històries de negrers i de fantasmes, d'homes llop i pirates que els més vells expliquen al vespre mentre prenen la fresca. Però en aquest món aspre i pintoresc arriben de tant en tant les cartes i els dòlars que els emigrants envien des de la llunyana Amèrica. Chiquinho se sent fascinat pel món antic arrapat a la terra i al mateix temps per un nou món que l'atrau. Chiquinho recrea l'itinerari que milions de persones de tot el món han fet el darrer segle, un itinerari que buida el món rural i omple les ciutats, que ofereix moltes coses però també en pren d'altres. Però el camí que no es perd mai és el de l'esperança. Baltasar Lopes dóna vida a una galeria de personatges que coneixen tots els matisos de les emocions. Com aquelles cançons evergreen, sempre tendres, que es mantenen vives de fa temps, aquestes pàgines escrites els anys 30 desperten en nosaltres tot allò que tenim de chiquinhos. Les ganes de viure i també l'enyorança.

 

Baltasar Lopes

 

Baltasar Lopes da Silva (Cãleijao, São Nicolau, 23 d'abril de 1907-Lisboa, 28 de maig de 1989) va ser un escriptor, poeta i lingüista de Cap Verd que va escriure tant en portugués com en llengua crioll. Juntament amb Manuel Lopes i Jorge Barbosa van fundar la revista Claridade. L'any 1947 va escriure Chiqunho, una obra considerada com la novel·la més important de Cap Verd. També ha firmat les seves obres amb el pseudònim d'Osvaldo Alcântara.

 

 

Pere Comellas

 

Pere Comellas Casanova (Cal Rosal, 1965) és diplomat en Biblioteconomia i Documentació (1986), llicenciat en Filologia Portuguesa (1997) per la Universitat de Barcelona, on es va doctorar l'any 2005 amb una tesi sobre Representacions lingüístiques a l'ESO. Ha traduït diverses obres literàries al català i al castellà, especialment de literatures africanes en llengua portuguesa, d'autors com ara Germano Almeida, José Eduardo Agualusa, Mia Couto o Paulina Chiziane.

twitter