50 anys de la mort de J. R. R. Tolkien

Al primer pis de la Biblioteca hi trobareu un recull de les seves principals obres literàries. 

Divendres, 15/09/2023

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, 3 de gener de 1892 – Bournemouth, 2 de setembre de 1973), més conegut com a J.R.R. Tolkien, va ser un escriptor anglès d'origen sud-africà que va emprar els coneixements filològics per a la creació literària.

És el creador de la trilogia d' El senyor dels anells i tot el món Tolkien.

Des de petit li agradava inventar idiomes propis. Després de graduar-se en Literatura i llengua anglesa a Oxford, es va allistar a l'exèrcit britànic com a oficial de comunicacions. Durant la convalescència per la febre de les trinxeres, va començar a donar forma a històries i llegendes de la Terra Mitjana que va anomenar El llibre dels contes perduts.

tolkien novela

A la tornada del front de guerra, i sent professor de llengua anglesa, va seguir treballant en el conjunt d'històries i llegendes que acabarien convertint-se en El Silmarillion, publicat pòstumament, inventant així, una mitologia pròpia. Va fer traduccions, estudis d'obres medievals i va crear el conjunt d'històries èpiques que formen La llegenda de Sigurd i Gudrún.

 

 

El 1937 va publicar El hòbbit, un conte infantil de fantasia pensat per als seus fills, però que va tenir un gran èxit entre el públic. El seu editor li va demanar que escrivís una seqüela i, així va ser com va escriure la seva obra mestra: El senyor dels anells, publicada en tres parts: La comunitat de l'anell Les dues torres (1954) i El retorn del Rei (1955).

Mentre treballava en El senyor dels anells, va anar publicant diverses obres com Hoja, de Niggle o Egidio, el granjero de Ham. Abans de la seva mort, el 2 de setembre de 1973, va publicar un recopilatori de diversos contes, Árbol y Hoja, el poema Mitopoeia, i el conte El Herrero de Wootton Mayor.

El 1972, va ser nomenat Doctor Honoris causa en Lletres per la Universitat d'Oxford i Comendador de l'Ordre de l'Imperi Britànic per la reina Isabel II.

Parada llibres Tolkien