125 anys del naixement de Joan Oliver (Pere Quart)
Aquest divendres 29 de novembre es compleixen 125 anys del naixement de Joan Oliver, conegut com a Pere Quart.
L'escriptor català va passar diversos estius a Taradell entre el 1975 i el 1985, en una casa situada al tram de baix del carrer Sant Sebastià (número 23). A Taradell va escriure íntegrament l'obra Quatre mil mots (1977).
El 1981 se li va fer un homenatge al Maricel, i el1999 es van organitzar diversos actes al municipi amb motiu del centenari del seu naixement.
Joan Oliver va néixer el 29 de novembre de 1899 a Sabadell (Vallès Occidental), en el si d'una família de la burgesia industrial. Va estudiar als Escolapis de Sabadell i entre els anys 1916 i 1921 va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona. De caràcter inquiet i rebel, i poc còmode amb els codis socials burgesos, va establir una forta amistat amb altres joves benestants sabadellencs com els escriptors Francesc Trabal i Armand Obiols, amb qui forma l'anomenat Grup de Sabadell, un grup marcat pel rebuig a la burgesia i pel desig de provocar la societat del moment.

A partir del 1923, Joan Oliver escriu poemes i petits contes al Diari de Sabadell, que dirigeixen els membres del Grup de Sabadell, i el 1928 publica el seu primer llibre de proses, Una tragèdia a Lil·liput. Però no és fins al 1934, amb l'aparició del seu primer poemari, Les decapitacions, que signa amb el que és el seu pseudònim poètic, Pere Quart (Pere, un dels noms de bateig, i Quart, perquè era el quart d'onze germans). Aquest poemari és considerat per la crítica com un dels més brillants escriptors de la seva generació.
Aquesta prometedora carrera literària és escapçada per l'esclat de la Guerra Civil espanyola. El 1939 s'exilia a França, on està un temps amb altres escriptors catalans al castell de Roissy-en-Brie i després a Saint-Cyr-sur-Morin. S'exilia, primer a Buenos Aires, on el col·lectiu de refugiats es trasllada en el vaixell Florida, i, finalment, a Santiago de Xile, on resideix nou anys. El 1948 torna a Catalunya.
El seu ressò com a poeta es produeix el 1959 amb l'aparició de la que ha estat considerada la seva obra mestra: el poemari Vacances pagades. Aquest llibre és un punt de referència per a tota una nova generació de poetes que, tenint a Pere Quart com a model, propugnen una nova manera de fer poesia, no elitista i més atenta a la realitat social.
L'any 1970 és distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Posteriorment, finalitzada la dictadura i restaurat el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, continua mantenint una posició crítica i insubornable, fins a l'extrem de rebutjar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Protagonitza també una de les primeres reivindicacions professionals com a escriptor, amb el suport d'alguns membres de la Generació del 70, arran de la seva precària situació econòmica després d'haver exercit la direcció literària d'Edicions Proa, durant una sèrie d'anys, sense cap previsió de prestació de jubilació.
Lúcid fins a l'últim moment, Joan Oliver, segurament que més conegut en la història de la literatura catalana com a Pere Quart, mor el 19 de juny de 1986. a.
(Font: Escriptors.cat)

Pere Quart i Taradell
Pere Quart va estiuejar a Taradell entre el 1975 i el 1985. L'agost de 1981 se li va fer un homenatge a la discoteca Maricel de Taradell però el reconeixement més important que va rebre va ser amb motiu del centenari del seu naixement.
A Taradell entre el novembre de 1999 i el juny de 2000 es van fer molts actes per celebrar l'efemèride. Entre altres, el 27 de novembre de 1999 es va descobrir una placa a la casa on estiuejava amb la presència de la seva filla, Sílvia Oliver.
Una comissió integrada per Francesc Xavier Albert, Josep Autonell, Joan Brussosa, Josep Ramírez, Lluís Rovira i Miquel Vilardell es va encarregar d'organitzar la conferència Pere Quart, poeta en terra de naufragis de l'escriptor de Sabadell Antoni Dalmases, una taula rodona Vivències i records amb Sílvia Oliver, Josep Autonell, Joan Reig, Jordi Sarrate i Antoni Pladavell i Arumí. En teatre es va posar en escena Això guixa amb Montse Guallar i Ignasi Riera, i Allò que tal vegada s'esdevingué... de Joan Oliver a càrrec de Tint Taradell Teatre. I Arrenqueu-vos la bena de Lluís Rovira a partir de textos de Joan Oliver i a càrrec de Gottic Teatre.

En una entrevista el 1979 a la revista local Mont-rodon diu: “Taradell fou per a mi una elecció fortuïta. N'estic ben content. Aquí vaig escriure gairebé totalment el meu llibre Quatre mil mots. Aquí he fet bones amistats”.
(Font: Taradell.com)
Fotos: Arxiu Fotogràfic Taradell | Pep Bosch