Taradell, terra de barballó
Parc de les olors 10

Barballó és el nom que posem en aquestes terres, i a altres indrets del país, a l'espígol. Una planta aromàtica, de la família de les labiades, que es fa a les parts més seques del municipi, allà on poques plantes poden créixer. La tradició ha portat el barballó a les nits de Reis de Taradell, les nits més fredes de l'any, quan l'aroma d'aquesta planta, que crema en forma d'atxes, “torxes”, fetes per la gent del poble, per als més menuts i omple els carrers. Petits i grans les cremen per rebre Ses Majestats.

És en el cor de les atxes de Reis que neix la idea del Parc de les Olors de Taradell. En els últims 70 anys el municipi ha patit un abandonament rural important, que ha portat a la majoria d'indrets a deixar de ser pasturats pels ramats.

El Parc de les Olors de Taradell pretén harmonitzar de forma innovadora, potenciant els aspectes culturals i fomentant l'àmbit natural al voltant del barballó, i de fet al voltant de tot el grup de les lavandes, plantes aromàtiques que tenen moltes utilitats culturals, culinàries, cosmètiques i ornamentals.

Això és el Parc de les Olors de Taradell, un projecte de poble que pretén, amb aquests productes i serveis, aconseguir dues fites importants a llarg termini: recuperar el barballó a partir de regeneració de l'hàbitat i repoblació de les plantes extingides, i elaboració de l'Aroma de Taradell, un concentrat de barballó que podrà adquirir el visitant per posar aquest aroma tan especial a casa seva, per recordar la nit de Reis o el color i olor dels camps violats de la falda del Montseny.

Parc de les olors 15