Els monuments de Taradell en una exposició de l'Arxiu Fotogràfic

27/10/2018
27 de octubre de 2018
L'Arxiu Fotogràfic de Taradell exposa, aquests dies a l'entrada principal del Centre Cultural Costa i Font, una mostra de fotografies sobre els monuments de Taradell.

Es tracta d'una vuitanta d'imatges sobre els 17 monuments, escultures i monòlits de Taradell amb motiu del 40 aniversari de L'Atlàntida, una obra de Josep Ricart i Maimir que es va començar a gestar l'estiu del 1978 quan l'Ajuntament de Taradell va acordar dedicar un monument a Mn. Cinto Verdaguer amb motiu del centenari de la seva obra, L'Atlàntida. En la mateixa acta municipal es diu que s'ubicarà a la plaça Espanya (més endavant plaça Osona) i actualment plaça de L'Atlàntida, a l'avinguda de Mossèn Cinto Verdaguer. I s'encarrega l'obra a l'escultor Josep Ricart i Maimir (Taradell, 1925). És el monument més complet que ha fet l'escultor a Taradell i, com en moltes d'elles, va comptar amb la col·laboració del mestre d'obres Joan Coll i González. L'obra és un homenatge a Mn. Cinto Verdaguer i al seu poema èpic L'Atlàntida i simbolitza, en tres parts, el passat, el present i el futur. Va quedar instal·lada definitivament el novembre de 1978. Amb motiu de la remodelació de l'espai urbanístic amb la construcció de la rotonda per regular el trànsit dels vehicles que entren al poble procedents de Sant Miquel de Balenyà, el juny del 1998 es va traslladar el monument al centre d'aquesta traslladant-se així uns metres del seu espai original. Josep Ricart i Maimir i Joan Coll i González es van encarregar del trasllat. La nova ubicació es va inaugurar el 24 d'agost de 1998.  

La resta de monuments són el monòlit a Francesc Camprodon (1967), el monument d'Exaltació a la vida i la pau (1976); monument a Pau Casals (1977), monument a la pagesia (1978); Monument a Tots els caiguts (1978); monument a Joan Vilacís (1982), Monument Al metge rural (1983); monument a l'Expedició a l'Everest (1985), monòlit del Castell de Taradell a l'onzè centenari (1993); monument al Gos Caçador (1997); monument a La flor de la Vida (1998); monòlit a Antoni Sors (1994); escultura del Sereno de Can Costa (1999); escultura de Sant Antoni Maria Claret (2001); la T -escultura al·legòrica a Taradell- (2000) i L'arbre dels drets de l'Infant (2018).

A cada un dels monuments, a banda de quatre fotografies de diferents anys que mostren l'evolució urbanística del poble, hi ha una explicació i contextualització de l'obra i la bibliografia dels llibres, diaris o revistes d'on s'ha extret la informació.

Aquesta exposició forma part del projecte L'Arxiu surt al carrer que pretén mostrar, en diferents escenaris, una petita part de les fotografies de l'Arxiu, aprofitant els diversos actes i esdeveniments que celebrem al nostre poble i alhora és una manera d'apropar l'Arxiu Fotogràfic de Taradell a la gent i donar a conèixer el variat i ric patrimoni fotogràfic de Taradell.

Expo monuments (4)
Expo monuments (5)

Expo monuments (2)
Expo monuments (1)