Matí de nostàlgia amb l'acte anual del Grup de Recerca

S'hi ha presentat el documental sobre els 70 anys de la Cobla Genisenca; s'han recollit vivències d'una vintena de persones grans, i s'ha inaugurat l'exposició sobre el Ball del Ciri.

Dissabte, 18/01/2020

L'acte anual del Grup de Recerca de Taradell (GRLT) Fent Memòria és probablement el més emotiu de tota la festa major i, aquest any, no ha estat una excepció. Un cop més, la Biblioteca s'ha quedat petita per veure la feina que ha fet el grup durant l'últim any. Tal com ha remarcat l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, "és un treball per al poble i, per això, si coneixem la nostra realitat, l'estimarem encara més". Ho deia després d'haver vist un documental "preciós" sobre els 70 anys de la Cobla Genisenca. Un treball que li ha permès recuperar un dels lemes que ha defensat des d'abans d'arribar a l'alcaldia: "Sempre he dit que la cultura canvia vides".

Festa major d\'hivern 2020 Acte GRLT (12)

 

70 anys de Genisenca

El documental recull la fundació i l'evolució de la cobla, amb una formació que s'ha rejovenit i que fa una mitjana de 60 actuacions cada any. El Grup de Recerca en destaca la presència taradellenca i entre els testimonis hi ha els difunts Joan Tuneu, Antoni Casassas i Segimon Serra, gràcies a unes entrevistes que el grup els va fer fa uns anys. Tots tres van ser fundadors de la Genisenca, juntament amb Jaume Codina, Josep Nogué, Andreu Ramírez i Pere Romeu, que també aporten el seu testimoni. També s'ha parlat amb els taradellencs Joan Bosch, Vicenç Tió, Arcadi Prat i Albert Prat.

Xavier Baurier, que juntament amb Jordi Saubí, Josep Roma, Ramon Pey, Víctor Béjar o Marçal Cedó -taradellenc i músic més jove de la cobla- són alguns dels actuals membres de la Genisenca, també expliquen la seva experiència. El reportatge es complementa amb el testimoni de familiars, així com el de Montserrat Arumí, del Maricel, o Aman Barfull, que durant molts anys els va portar amb el cotxe. Un documental carregat d'anècdotes que han provocat rialles entre el nombrós públic.

Festa major d\'hivern 2020 Acte GRLT (4)

 

El punt de partida del documental és la primera actuació oficial que van fer l'abril del 1950 a La Plaça de Taradell, on es van tocar quatre sardanes. Aquell mateix dia també van ser a Sant Jaume de Viladrover i a Santa Maria d'Oló. Un inici frenètic que va marcar la gran evolució de la cobla. 

El testimoni oral s'enfila a les 300 entrevistes

L'acte anual del Grup de Recerca també ha servit per explicar que, l'últim any, han fet 19 entrevistes de vida. Han parlat amb Diana Alemany, Josep Baucells, Pere Blanch, Pilar Cantal, Conxita Fabré, Concepció Ferrer, Jaume Freixas, Miquela Homs, Albert Lozano, Carme Madriquera, Mercè Pla, Ramon Reig, Rafael Ribó, Maria Roma, Antoni Rovira, Bernat Serdà, Encarna Tañà, Ramon València i Maria Rosa Viadiu. Amb aquestes entrevistes, ja sumen el testimoni d'uns 300 taradellencs des de l'any 2009. Unes entrevistes que permeten comprovar els importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals de l'últim segle.

Festa major d\'hivern 2020 Acte GRLT (16)

 

Davant de tot aquest material, la regidora de Cultura, Míriam Martínez, ha felicitat els companys del Grup de Recerca, que ha definit com "un dipòsit de vivències". També ho ha fet la directora de la Biblioteca, Eva Leucó, que ha tingut un agraïment especial per Laia Miralpeix, que està al capdavant de l'Arxiu Fotogràfic i és una peça clau del GRLT. A tots els entrevistats se'ls ha entregat un record com a agraïment i un DVD amb la seva entrevista.

25 anys del Ball del Ciri

Festa major d\'hivern 2020  Acte Exposició Ball del Ciri (1)

 

Tot seguit, l'acte s'ha traslladat al vestíbul de Can Costa, on s'ha inaugurat una exposició sobre el Ball del Ciri, coincidint que ara fa 25 anys de la seva recuperació. Miquel Vivet i Jordi Altimir, de l'Esbart Sant Genís, han presentat l'exposició, que es podrà veure fins a finals de mes.

AQUÍ, pots veure una àmplia galeria de fotos de l'acte.