Aquest dilluns, es convoquen oficialment les eleccions municipals

Si no hi ha sorpreses d'última hora, tres alcaldables es disputaran la cadira principal a Taradell.

Dilluns, 03/04/2023

Aquest dilluns, 3 d'abril, es convocaran oficialment les eleccions municipals del 28 de maig del 2023. Per tant, començarà el compte enrere per als comicis per escollir els regidors i l'alcalde o l'alcaldessa dels propers quatre anys. Mercè Cabanas, Santi Estragués i Abraham Chirveches, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, seran els tres candidats que hi optaran.

Eleccions  municipals 2019 (1)

Les dates més importants d'aquest procés son les següents:

Decret de convocatòria

Aquest dilluns es firmarà el decret i un dia més tard es farà oficial al Butlletí Oficial de l'Estat. A partir d'aquest moment, els candidats podran començar a treballar oficialment per presentar les seves candidatures com alcaldables i també de les persones que els acompanyaran a les llistes i per tant com a candidats a regidores i regidors. 

El cens

Del 10 d'abril al 17 d'abril els ciutadans podran consultar el cens electoral que publiquen tant els ajuntaments com els consolats per tal de poder detectar algun error i reclamar un canvi abans de la data esmentada.

Les meses electorals

La data fixada per la Junta Electoral és el 29 d'abril. Un ple extraodinari de l'Ajuntament farà el sorteig per elegir els ciutadans que formaran part de les meses electorals. Tenen cinc dies per fer-ho: com a màxim el 3 de maig. Tres dies després del sorteig, la Guàrdia Municipal notificarà als ciutadans que els ha tocat ser membres de mesa i entregar-los la documentació necessària. Un cop notificats, els ciutadans designats tenen un màxim de set dies per presentar al·legacions per evitar ser membres de mesa (i com a màxim fins al 13 de maig). Ho han de fer davant les juntes electorals de zona.

El vot per correu

El 18 de maig és l'últim dia per demanar el vot per correu, que es pot sol·licitar des del mateix moment que es convoquen les eleccions. Del 8 al 21 de maig és el període per rebre la documentació que es necessita per poder votar per correu i del 8 al 24 de maig, poden votar per correu els que ho hagin demanat, a través de Correus.

El vot per correu des de l'estranger

En les eleccions locals no voten els residents que viuen a l'estranger i no estan empadronats en algun municipi, però sí els que són fora temporalment i sí que estan empadronats. En aquest cas del 4 al 29 d'abril, es pot demanar votar per correu des de l'estranger i, a partir del 2 de maig, els electors que ho han demanat comencen a rebre la documentació necessària. Del 2 al 24 de maig poden votar per correu des de l'estranger els que ho hagin demanat.

Les candidatures

El 14 d'abril és l'últim dia per comunicar les coalicions electorals per part dels partits que volen presentar-se d'aquesta manera. Del 19 al 24 d'abril, és el temps que els partits tenen per presentar candidatura davant la Junta Electoral. El dia 26 d'abril es faran públiques les candidatures i sabrem les persones que acompanyaran als candidats a l'alcaldia.

La campanya electoral

Serà del 12 a 26 de maig. A les 0.00 h del divendres 12 de maig arrencarà la campanya electoral, que s'allargarà fins a la mitjanit del divendres 26 de maig, abans de la jornada de reflexió. A partir del 23 de maig no es podran publicar ni difondre sondejos electorals. La prohibició comença, per llei, cinc dies abans de la jornada electoral. El dia 27 de maig, serà la jornada de reflexió.

Durant aquests dies, hi haurà entrevistes electorals a Ràdio Taradell i un debat organitzat conjuntament amb EL 9 TV.

Jornada electoral

Els comicis, a Taradell, se celebraran a Can Costa i Font. Com ja és habitual, a part d'escollir els 13 càrrecs electes del consistori municipal, els taradellencs i taradellenques també seran partícips a escollir els candidats a la junta de la Mancomunitat La Plana, els consellers del Consell Comarcal d'Osona i els diputats de la Diputació de Barcelona.

El guanyador de les eleccions prendrà possessió com a alcalde o alcaldessa el dissabte 17 de juny a les 12 del migdia a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Taradell.