El 30è Toca-sons arriba amb novetats

L'organització vol recuperar l'essència de la festa, amb la involucració dels veïns en l'arribada del bandoler.

Dilluns, 22/08/2022

La 30a edició de la Festa d'en Toca-Sons ja està ben a punt i, aquest cop, arriba amb novetats, sobretot pel dia principal, el 25 d'agost. L'organització vol tornar als orígens i, el recorregut del bandoler i els seus trabucaires en la seva entrada al poble serà més improvisat i menys teatralitzat. Es vol que el poble torni a entrar dins la trama de persecucions, robatoris i trabucades.

Toca sons 2021 (74)

Així, en un intent de recuperar la involucració dels veïns, s'han creat dos bàndols: el lila (sometent) i el taronja (bandolers). Per saber quin color cal defensar, aquests últims dies, els taradellencs han rebut a les seves bústies uns fulletons informatius amb una pàgina o bé lila o bé taronja i, en funció del color que hagin rebut, sabran el seu equip. L'objectiu és crear l'ambient d'alegria i diversió que es necessita per rebre el bandoler com cal. La convocatòria és a les 7 del vespre al centre del poble i es recomana portar alguna peça de roba del color del bàndol.

Tot i que el plat fort de la festa sigui a la tarda, de bon matí ja es respirarà ambient de Toca-sons pels carrers, sobretot pels voltants de la Sagrera, on es farà el Mercat del Segle XVII, amb una seixantena de parades d'artesans. El sometent i l'agutzil vigilaran els carrers i un grup d'infants explicarà la història d'en Toca-sons. A dos quarts d'1 del migdia, davant de l'Església, l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, farà entrega de la bandera de Taradell a l'agutzil i el sometent perquè defensin la vila i els seus veïns i, tot seguit, l'agutzil farà el pregó.

També amb l'objectiu de recuperar elements d'èxit, aquesta edició torna el concurs de corrandes i la porra d'en Toca-sons.

NOVA CAMINADA

Una de les primeres novetats d'en Toca-sons, però, es viurà dilluns a la nit amb una renovada caminada teatralitzada, a càrrec de Canya que no és conya. Després de A la foscor d'en Toca-Sons i Llinatges, ara s'endinsen en el moment en què el bandoler és malferit i capturat. La caminada mostrarà des de cinc punts de vista diferents com afecta la notícia al poder religiós, el poder econòmic i el poder del poble, i quines van ser les seves reaccions.

Caminada teatralitzada Toca sons 2021 (37)

L'inici de la caminada serà a la plaça de les Eres i hi haurà dos grups: el primer sortirà a les 21.30 i el segon a les 23. Les entrades es poden comprar per 5 euros al Bar Can Costa.

Una altra novetat és la gimcana bandolera. Es farà dimecres que ve, dia 24, a les 4 de la tarda. L'activitat consistirà en diferents proves i preguntes relacionades amb la festa a través d'un recorregut pel centre urbà. Les inscripcions es faran a través d'un formulari que es publicarà a les xarxes socials de Toca-sons o presencialment al Bar Can Costa. Els equips han de ser de màxim sis persones, i els guanyadors obtindran una samarreta de la festa i tindran l'oportunitat de participar en el judici de Toca-Sons.

Un any més, també es posa en marxa el Concurs de Fotografia Memorial Lluís Tuneu. Es poden presentar fotografies de qualsevol dels actes relacionats amb en Toca-sons. També hi ha la categoria d'Instagram, organitzada juntament amb InstaOsona.

La Festa d'en Toca-sons s'allargarà fins al cap de setmana del 27 i el 28 d'agost, quan diversos restauradors de Taradell oferiran el menú especial d'en Toca-Sons, que inclourà unes postres fetes per El Xocolater de Taradell.