Cabanas posa l'accent en la cultura, el civisme, l'eix social i la sostenibilitat

En la presentació del programa electoral d'ERC, els candidats asseguren que són propostes "assumibles".

Dissabte, 18/05/2019

ERC Taradell ja ha presentat formalment el seu programa electoral per les eleccions del 26 de maig. Ho va fer dijous al vespre en un acte que va tenir com a convidat Ruben Wagensberg, activista de la campanya Volem acollir i diputat d'Esquerra al Parlament. La candidata a l'alcaldia, Mercè Cabanas, va destacar que després del cara a cara del dia anterior, "el que es va veure és que el nostre programa es farà, ja que l'altra candidatura incorpora moltes propostes similars a les nostres", però va deixar clar que "ho volem fer amb nosaltres al capdavant". En aquest sentit va explicar que la sostenibilitat, l'eix social (amb la cultura, el civisme i la igualtat d'oportunitats com a puntals), els drets civils i l'economia local són els pals de paller del programa electoral d'ERC.

Llista d\'ERC a la presentació del programa _ Ràdio Taradell

 

Cabanas va explicar que el programa és "assumible i realitzable: no ens podem inventar necessitats per quedar bé, ni presentar projectes estrella que després queden en no res". També va deixar clar que "el programa estarà sempre obert, també si governem, a aportacions i necessitats noves" i que malgrat la similitud de propostes que les dues candidatures presenten, "divergim en la manera d'actuar, en la forma de treballar per la comunitat. L'equip d'Esquerra aportem una mirada republicana, amb tot el que això implica". També es va voler referir a una inquietud que li han fet arribar sobre el personal que treballa a l'Ajuntament, per dir que "tothom qui fa bé la feina encomanada és necessari i no s'ha d'amoïnar per res. El poble necessita a tothom, ho sabem prou bé".

Els membres de la llista van ser els encarregats de desgranar el programa. Lluís Rodríguez va explicar que les ordenances aprovades des la Regidoria de Civisme (que ha encapçalat els últims dos anys) s'han d'aplicar amb seriositat i rigorositat, mitjançant la creació d'una plaça d'agent cívic i una borsa de voluntariat amb persones que vulguin treballar pel poble en diferents accions socials. També va parlar d'estudiar el correcte dimensionament de la Guàrdia Municipal, tenint en compte el seu marc competencial, per millorar el servei al ciutadà, i de la instal·lació de càmeres de seguretat amb lectura de matrícula connectades als Mossos d'Esquadra a totes les entrades del poble.

Lluís Rodríguez presentació programa _ Ràdio Taradell

 

En quant a esports va apostar per crear un ens per gestionar les infraestructures esportives i que doni suport i elabori una política esportiva de qualitat i saludable, amb especial interès per l'esport femení i entre els joves per fomentar l'activitat física com a eina educativa, de cohesió i d'igualtat. També va mostrar el compromís d'ERC de fer una segona pista coberta a la zona del pavelló, i establir converses amb el Parc d'Esports per estudiar un marc relacional de futur que sigui satisfactori per ambdues parts.

Míriam Martínez presentació programa _ Ràdio Taradell

 

Míriam Martínez va exposar les propostes de cultura relacionant aquest àmbit amb el patrimoni històric i artístic que té Taradell (la Torre d'en Carles o el campanar, els oficis de paleta, la vinya, els paraires, el tèxtil...). Consideren que ha de permetre fer un poble més atractiu i que atregui visitants i residents, cosa que ha de fer augmentar l'activitat dels comerços. Va afirmar que s'ha de poder exprimir el contingut per crear coneixement a les escoles, a la gent gran i a la població en general. Va explicar que un dels objectius d'Esquerra és la creació d'un arxiu històric visitable i consultable i que tingui una seu física on el públic i investigadors hi puguin accedir.

Núria Arau presentació programa _ Ràdio Taradell

 

Núria Arau va parlar de les propostes sobre igualtat, posant èmfasi en la implementació del Pla d'Igualtat que està en procés de redacció per part de la Regidoria d'Igualtat (liderada per ERC a l'Ajuntament), la formació de la Guàrdia Municipal en perspectiva de volència masclista i LGTBIfòbica. També va reclamar la necessitat de crear mecanismes de coordinació amb el Servei d'Informació i Atenció a les Dones d'Osona (SIAD), que ofereix informació, atenció, formació i assessorament personalitzat i està dotat d'advocats i psicòlegs.

Arau també va parlar de joventut, un dels àmbits en què la formació vol donar un fort impuls. Entre les propostes que tenen es troben la construcció de pisos de protecció oficial per a joves en terrenys municipals, la creació d'un nou Pla de Joventut actualitzat i adaptat a les necessitats dels joves de Taradell, escoltar i donar suport a les diferents associacions de joves (com el Consell de Joventut) i la creació de sales d'estudi a la biblioteca. Com a punt fort també va explicar que es vol oferir un local cogestionat entre els joves del poble i l'Ajuntament, perquè puguin tenir un lloc on reunir-se i sigui un punt de trobada per realitzar diferents activitats, mitjançant un pla d'usos regulat.

La intervenció final va ser per a un dels eixos més importants per ERC Taradell: la sostenibilitat. Així, el número 2 de la llista, Joan Canó, ambientòleg amb experiència durant deu anys al Consell Comarcal, va exposar les principals fites. En primer lloc, la sobirania energètica, que implica un model energètic basat en un consum racional, en un sistema de producció descentralitzat, local i mitjançant energies renovables. Les propostes d'ERC passen per renovar i optimitzar l'enllumenat públic ineficient, instal·lar sistemes d'autoconsum fotovoltaic als equipaments municipals, modificar les ordenaces reguladores i fiscals per incentivar les energies netes i, com a punt destacat, promoure la instal·lació d'1 MegaWatt elèctric fotovotaic a Taradell mitjançant la col·laboració publicoprivada.

Joan Canó presentació programa _ Ràdio Taradell

 

També va abordar el tema de la mobilitat, explicant que ha de ser respectuosa amb el medi ambient i saludable per a les persones, accessible per a tots els col.lectius i, sobretot, segura amb els vianants. Per això, algunes de les propostes són desenvolupar la ronda de llevant, aplicar el pla de mobilitat urbana sostenible i crear una comissió mixta de treball per millorar la mobilitat i l'accés als centres educatius.

Com a apunt final, va parlar sobre aigua, residus i entorn rural. En aquest àmbit ERC proposa recuperar la gestió pública de l'aigua, millorar la recollida selectiva mitjançant sistemes d'identificació amb xip als cubells de la brossa i el pagament per generació. També instaurar la recollida d'objectes voluminosos i senyalitzar, arranjar i mantenir les rutes, els senders i les fonts del nostre entorn.

L'acte va acabar amb un intercanvi d'impressions entre els candidats i el públic. En la seva intervenció, Wagensberg va remarcar la necessitat d'implicar-se socialment i política per canviar i fer que la societat avanci en termes d'igualtat i justícia social.

Els propers dies, el programa d'ERC es podrà consultar a les xarxes socials i al seu web.

twitter